Bugarska: Vlada pokušava da podrži privredu i građane tokom pandemije

Bugarska: Vlada pokušava da podrži privredu i građane tokom pandemije

Pogoršanje epidemiološke situacije i brzo širenje pandemije koronavirusa rezultirali su novom delimičnom blokadom u Bugarskoj, koja je počela od ponedeljka 30. novembra. Odluka o novom policijskom času i ograničenjima zapošljavanja prirodno je dovela do novih mera za podršku privredi, preduzećima i društvu, ali i do zdravstvenih mera koje će spasiti i preduzeća i građane.

Uvođenjem novih restriktivnih mera zaposleni u preduzećima koja su obustavila delatnost u određenim sektorima i koji su osigurani za 8 sati svakodnevnog rada moći će da primaju 12 evra dnevno. Ukupna vrednost programa „Spasi me“ iznosi skoro 26 miliona evra. Potpredsednik vlade Tomislav Dončev obećao je da će narednih dana objaviti novi plan od 87 miliona evra za podršku ekonomiji. Prošle nedelje je otkriveno da je Evropska komisija izdvojila 511 miliona evra za rešavanje krize u Bugarskoj.

Ova značajna finansijska podrška uključuje bespovratna sredstva za obrtni kapital za mikro, mala i srednja preduzeća, kapitalne investicije i garancije za kredite, navodi Evropska komisija. Mere 60:40 i 80:20 nastavljaju da se primenjuju, sa ciljem zadržavanja radnih mesta putem državne isplate dela zarada za zaposlene u preduzećima koja se suočavaju sa poteškoćama.

Ministar ekonomije Bugarske Lačezar Borisov rekao je da država preusmerava 80 miliona evra iz Programa poslovnih inovacija i konkurentnosti za podršku preduzećima.
Potpredsednica vlade i ministarka turizma Marijana Nikolova najavila je da će kompanije iz sektora, koji je već izmučen krizom, biti finansirane u iznosu od 26 miliona evra u vidu pomoći.

Vlada namerava da iz budžeta izdvoji 179 do 204 miliona evra za spas ekonomije. Sve ovo treba da podrži preduzeća pogođena krizom izazvanom pandemijom u oblasti transporta, hotela, restorana, zabave, poljoprivrede, maloprodaje itd. Premijer Bojko Borisov je mere opisao kao „uravnotežene“.

Što se tiče čisto zdravstvenih aspekata krize, vlasti su činile, i nastavljaju da ulažu, značajne napore da ojačaju i poboljšaju sposobnost zdravstvenog sistema da se izbori sa pandemijom. Što se tiče logistike, stvari izgledaju dobro. Postoji nekoliko bolnica, oprema, lekovi, ali i mnoge organizacione i birokratske prepreke.

Vlada je najavila da će buduća vakcina biti dobrovoljna i besplatna za građane. Trenutno, međutim, značajan problem umora i neadekvatnosti lekara i drugog medicinskog osoblja ostaje nerešen. Iz tog razloga se nastavlja mesečna doplata od 500 evra onima koji se bore u prvoj liniji fronta. Zapravo, od 1. januara dolazi do novog povećanja njihovih plata.

S druge strane, opozicija veruje da bi država trebalo da preuzme plate i doprinose za osiguranje zatvorenih kompanija, da im plati režijske troškove, da im omogući lakši pristup novim kreditima i otplatama dugova i da odredi beskamatne periode za svoja dugovanja prema državi i još mnogo toga. Trenutno se, međutim, ne očekuje produženje i proširenje moratorijuma na zajmove, koji je uveden u junu i treba da istekne krajem godine, što su pogođene kompanije do sada pohvalile.

Procenjuje se da će za podršku privredi morati da se uloži dodatnih 200 miliona evra. U najpesimističnijem scenariju, gubici BDP-a dostići će iznos od 500 miliona evra, ali to se, tvrdi vlada, može nadoknaditi.

Očigledan je pokušaj vlade da uspostavi tešku ravnotežu između slobode ekonomskog života i štednje. Možda se na kraju ispostavi da je užasna dilema „ljudi ili ekonomija“ lažna. / ibna

Izvor: BNR