Bugarska: Vlada utvrdila novi paket stimulacija za samozaposlene te mala i srednja preduzeća

Bugarska: Vlada utvrdila novi paket stimulacija za samozaposlene te mala i srednja preduzeća

Bugarska Vlada iskoristiće 4,5 milijardi leva kako bi pomogla samozaposlenima, te malim i srednjim preduzećima da podnesu finansijski šok izazvan koronavirusnom krizom, saopštio je ministar finansija Vladislav Goranov tokom konferencije za štampu, nakon sastanka Vlade.

Goranov je predstavio još jedan niz ekonomskih mera za rešavanje ekonomskih posledica pandemije koronavirusa.

Ljudi pogođeni pandemijom i vanrednim stanjem, bez drugog razloga, koji su na neplaćenom odsustvu, moraju da rade najmanje 5 dana u martu da bi se imali pravo na beskamatni zajam.

Samoosigurana lica koja su prekinula delatnost ili im je prihod smanjen, imaju pravo da podnesu zahtev za kredit do 4.500 leva, bez kamate, sa grejs periodom od 12 meseci i rokom otplate do 5 godina.

Podnosioci zahteva neće plaćati naknade za pozajmicu i moći će da otplaćuju kredit kad god žele, bez kazne. Ovo će se primeniti u 12 komercijalnih banaka.

Drugi alat su krediti za obezbeđenje likvidnosti malim i srednjim preduzećima, do 300 hiljada leva. Bugarska razvojna banka (BDB) upravljaće njima putem komercijalnih banaka.

Kriterijum podobnosti je smanjenje prometa u prvom kvartalu u odnosu na prethodnu godinu. Rok za prijavu je kraj 2020. godine.

Do 50.000 leva može se odobriti kroz kapitalni fond za mala i srednja preduzeća sa grejs periodom i subvencijom za kamate. Ovaj alat je već dostupan preko Prve investicione banke (FIB) ./ ibna