Bugarska: Vojnim jedinicama pojačane kopnene i morske patrole

Bugarska: Vojnim jedinicama pojačane kopnene i morske patrole

Bugarska Granična policija jutros je sprečila dve grupe imigranata, od kojih je bilo po 30 ljudi, dapreko turske granice uđu u ovu državu. Prema Ministarstvu odbrane, ovo je izjavio ministar odbrane Krasimir Karakačanov.

“Mogu da potvrdim svoju odlučnost da obezbedim da vojska u potpunosti sarađuje i preduzme sve potrebne mere zaštite državnih granica, ne dozvoljavajući bilo kojem ilegalnom imigrantu da uđe na teritoriju Bugarske. Iz tog razloga, bugarska vojska spremna je rasporediti do 1000 vojnika i do 140 jedinica opreme,” napomenuo je ministar.

Ranije danas premijer Bojko Borissov objavio je da je Žandarmerija jutros prebačena na morsku granicu s Turskom. Kasnije danas Bojko Borissov će razgovarati s turskim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Borissov smatra da je veliki problem činjenica da se turska Pogranična straža povukla sa svojih položaja. Premijer je naredio Graničnoj policiji da kontaktira svoje kolege.

„Trenutno postoji stvarna pretnja s obzirom na ono što se tamo događa. Kad ih pogode rakete, naravno da ljudi beže, a to se dešava u isto vreme kada smo nametnuli toliko procedura u zemlji i van nje zbog coronavirusa, pa zamislite stotine hiljada imigranata koji dolaze. Mi to ne možemo izdržati“, dodao je Borissov. / ibna