Bugarska: Vojska proslavlja Svetog Đorđa i Dan hrabrosti

Bugarska: Vojska proslavlja Svetog Đorđa i Dan hrabrosti

„Bugarska je izdržala oluje i tokom vekova se ponovo rađala u istoriji. Čak je i u najtežim trenucima bugarski vojnik nesebično predstavljao poslednju prepreku u odbrani zemlje. Postigavši sjajne pobede, bugarska vojska je ponudila generacijama patriotizam i požrtvovanost“, rekao je bugarski predsednik Rumen Radev u svom govoru na Dan bugarske vojske i Dan hrabrosti.

„Živimo u sve problematičnijem svetu gde će dominacija i bezbednost oslikati budućnost nacije. Bugarska vojska pratila je dugo očekivani tok modernizacije, ali ovaj put nema mesta za mogućnosti i kalkulacije za politički opstanak“, dodao je predsednik.

„Potrebno nam je moderno naoružanje, ali ono se mora nabaviti jasnim procedurama i jedinstvenim pristupom rodovima Oružanih snaga. Stoga odluke o nacionalnoj bezbednosti ne treba prepustiti samo političarima. Modernizacija je skup, složen i inkluzivan proces, sa vojnikom uvek u svojoj suštini. Savremene odbrambene sposobnosti nezamislive su bez vojnika, narednika i oficira koji nose testament ujedinjene i prosperitetne Bugarske.

„Hvala vam što nastavite da podržavate Bugarsku profesionalno i posvećeno. Neka vas sveti Đorđe štiti i dadne vam hrabrosti”, rekao je predsednik vojnicima.

„Molim vas da prihvatite moju zahvalnost za vašu dostojnu službu u redovima bugarske vojske, želeći da se vaše odricanje prenese na buduće generacije“, dodao je predsednik u svom govoru veteranima.

„Današnja proslava je proslava jedinstva naroda i vojske. Naša istorija kroz vekove pokazala je da kada je ovo snažno vezano, snažna je i naša zemlja. I danas, na ovaj svetli praznik, pokažite svoju zahvalnost za našu vojsku. Danas, 6. maja, je drugačije – neće biti parade i građani neće videti svoju vojsku na trgu i na nebu, jer su naši vojnici u pripravnosti. Budite sigurni da je naša zahvalnost iskrena i večna. Ne zaboravimo da je 6. maj Dan hrabrosti koji svako donosi u svoje srce. To dugujemo onima koji su neustrašivo ušli u borbu za Bugarsku i umrli sa jedinom nadom da će dati svoj život za dostojnu Bugarsku. Poštovanje junaka zahteva ne samo poštovanje prema njihovom sećanju već i praćenje njihovog primera u našem svakodnevnom životu. Uspešna generacija i dostojanstven život se ne postižu strahom i rezignacijom, jaka i moderna država se ne gradi na apatiji, već na hrabrosti i smelosti, pa odajmo počast svakodnevnoj hrabrosti vrednog Bugarina – koji izražava svoje zahteve i ne toleriše nepravdu i proizvoljnost“, dodao je on.

Na ovoj proslavi apelujem na mlade ljude Bugarske, jer ste vi pozvani da preduzmete odlučne korake i ispunite ideal moderne i dostojanstvene Bugarske, dodao je Radev. „Morate uspeti i pobediti tamo gde danas nismo uspeli. Bez obzira na sve prepreke sa kojima se suočite budite hrabri i ne odustajte – u vašim venama teče krv generacija hrabrih Bugara. Budućnost pripada hrabrim, a ne uplašenima“.

Zaključno, bugarski predsednik poželeo je svim sunarodnicima zdravlje i mir. „Neka vas svaka poteškoća koju prođemo zajedno, učini humanijim, jačim i ujedinjenijim. Budućnost Bugarske zavisi od naše mudrosti, hrabrih i zajedničkih napora./ibna