Bugarska: Za Radeva je formiranje Vlade prioritet

Bugarska: Za Radeva je formiranje Vlade prioritet

„Politička situacija eskalira, kriza ne jenjava. Ovo čini potrebu za formiranje redovne Vlade još hitnijom“, rekao je bugarski predsednik Rumen Radev na početku drugog kruga konsultacija sa parlamentarnim strankama za formiranje Vlade.

Predsjednik Republike je naglasio da se moraju iscrpiti sve mogućnosti. Prvi sastanak održan je sa predstavnicima stranke „Ima takav narod“ – ITN, koji, iako su pobedili na parlamentarnim izborima, nisu uspeli da formiraju vladu.

„Pokušali smo, ali su nas partneri napustili usred razgovora. Ali u Narodnoj skupštini postoji još pet stranaka i sada odgovornost leži na njima“, rekao je portparol ITN -a Toško Jordanov.

Sinoć je lider stranke ITN Slavi Trifonov napisao na Fejsbuku da će njegova stranka podržati privremenu vladu zbog imigrantske krize.

„Nema potrebe za daljim konsultacijama sa Centralnim komitetom GERB -a – kada nam date mandat, mi ćemo ga vratiti u toku istog dana“, rekla je predsednica Centralnog komiteta GERB -a Desislava Atanasova na početku druge runde konsultacija sa predsednikom Rumenom Radevim. Sa svoje strane, predsednik je odgovorio da mu je ovo olakšanje.

Na početku razgovora, koji imaju za cilj da iscrpe sve mogućnosti za formiranje normalne vlade u okviru 46. Narodne skupštine, Radev i Atanasova razmenili su nimalo ugodne izjave. / ibna