Bugarska: Zaharieva i Di Maio se sastali u Sofiji

Bugarska: Zaharieva i Di Maio se sastali u Sofiji

Bugarska potpredsednica vlade i ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharieva i italijanski ministar spoljne i međunarodne saradnje Luigi Di Maio razgovarali su o krizi COVID-19 i o tome kako da prevaziđu njene posledice, rekla je bugarska ministarka spoljnih poslova nakon sastanka sa italijanskim kolegom.

Na početku svog izlaganja Zaharieva je podsetila na datum uspostavljanja diplomatskih odnosa Bugarske sa Italijom i naglasila da dve zemlje imaju dugoročnu saradnju.

„Priča grada Sofije povezana je sa zamenikom italijanskog konzula Vitom Positanom. Odbio je da napusti grad sa čitavom diplomatskom misijom nakon što je saznao za nameru otomanske vlasti da, nakon aprilskog ustanka, zapali grad. Iako su neke zgrade u centru izgorele, on je pomagao u gašenju požara i organizovao je grupe za borbu protiv pljačke. Dakle, zahvaljujući njegovom posredovanju, Sofija je spašena”, rekla je, napominjući da je ova “kratka epizoda u bugarskoj istoriji” simbol prijateljstva povodom 140. godišnjice diplomatskih odnosa.

Zaharieva je čestitala Italiji na upravljanju situacijom u vezi sa krizom koronavirusa. Ministarka spoljnih poslova istakla je da su u najtežim vremenima lekari i vlade Bugarske i Italije bili u stalnoj komunikaciji.

„Sretna sam što imamo bolju koordinaciju na evropskom nivou. Međutim, moramo imati zajedničke kriterijume na nivou EU prilikom zatvaranja naših granica. Kriterijumi u svakoj zemlji posebno vrlo su različiti“, naglasila je ministar spoljnih poslova i najavila da su se saglasili da započnu diskusiju o tom pitanju.

Tokom sastanka razgovarali su i o novom evropskom mediju „Sledeća generacija EU“, koji se bavi posledicama pandemije.

„Osvrnite se na sledeći višegodišnji okvir. Naše vlade i preduzeća i naši građani sada trebaju ovu pomoć. U suprotnom, posledice za naše ekonomije biće razorne”, rekla je Zaharieva i dodala da će” naši lideri moći da postignu dogovor do kraja septembra. “

Takođe se zahvalila svom kolegi na podršci evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

Zaharieva je naglasila vrednost bilateralnih odnosa i napomenula da je Italija jedan od najvažnijih trgovinskih i ekonomskih partnera Bugarske.

„U Bugarskoj ima mnogo italijanskih kompanija i fabrika. Ovde se osećaju dobro “, rekla je bugarska ministarka spoljnih poslova.

Njen kolega iz Italije rekao je da su odnosi između dve zemlje odlični i da su ojačani veoma jakim trgovinskim odnosima, a transakcije u 2019. godini dostižu 57 milijardi.

Luigi Di Maio je istakao da danas kasni sa dolaskom u Bugarsku, jer je morao prisustvovati odobrenju uredbe o popuštanju mera.

„Za nas je to važan dan. Usvojili smo dekret da pojednostavimo mere i ojačamo ekonomiju zemlje, smanjimo birokratske strukture, razgovaramo o mogućem otvaranja gradilišta“, rekao je on i dodao da uredba omogućava ljudima da se ponovo vrate na posao i ponovo ulažu, prevazilazeći birokratske prepreke.

Di Maio je prokomentarisao da su evropskim građanima potrebni brzi, ambiciozni odgovori kako bi prevazišli tešku ekonomsku fazu sa kojom se suočavaju, ali to će biti moguće samo ako se EU i njene države članice tom prigodom izbore. Na taj način možemo se osjećati zadovoljno, dodao je Di Maio./ibna