Bugarska: Zaharieva i Osmani razgovarali telefonom

Bugarska: Zaharieva i Osmani razgovarali telefonom

Potpredsednica vlade i ministarka spoljnih poslova Bugarske Ekaterina Zaharieva pokrenula je pred novim ministrom spoljnih poslova Severne Makedonije Bujarom Osmanijem pitanje pune primene Ugovora o prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji.

U telefonskoj komunikaciji sa Osmanijem, Ekaterina Zaharieva je potvrdila doslednu podršku Bugarske evropskim integracijama Republike Severne Makedonije, ističući da dobrosusedski odnosi i poštovanje Ugovora predstavljaju ključne uslove za napredak ka evropskim integracijama zemlje.

„Tokom bugarskog predsedavanja Savetom EU uložili smo velike napore da pitanje proširenja vratimo na dnevni red EU, kao i odluku o započinjanju pregovora o pristupanju sa Republikom Severnom Makedonijom i Republikom Albanijom. Kao što znate, Bugarska je uvek bila i ostala jedan od najdoslednijih pristalica evropskih integracija Republike Severne Makedonije, ali naša podrška nije bezuslovna“, naglasila je ministarka Zaharieva.

Izrazila je nadu da će rad Zajedničkog istorijskog odbora, koji je Skoplje suspendovalo zbog izbora, biti nastavljen što je pre moguće. Bugarska ministarka spoljnih poslova naglasila je da rad komisije ne treba politizovati.

Ministar Bujar Osmani potvrdio je svoju podršku poštovanju Sporazuma o prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji sa Bugarskom i obavezao se da će se upoznati sa mogućnostima ponovnog pokretanja rada odbora. Zahvalio je Bugarskoj na pomoći u kontekstu pandemije koronavirusa – kako za repatrijaciju hiljada građana Republike Severne Makedonije preko teritorije Bugarske, tako i za pružanje humanitarne pomoći.

Dvoje ministara razgovarali su o situaciji oko Covid-19, i njegovom negativnom uticaju na građane i preduzeća. Ekaterina Zaharieva naglasila je da Bugarska čvrsto podržava uspostavljanje zajedničkih kriterijuma za kontrolu unutrašnjih granica EU u kontekstu pandemije i pokrenuće raspravu o takvoj odluci Evropske komisije.

Dvoje sagovornika će iskoristiti predstojeći Samit pod zajedničkim predsedavanjem Berlinskim procesom za zapadni Balkan, koji će se održati u Sofiji u novembru. / ibna