Bugarska: Zaharieva i Osmani se sastali u Sofiji

Bugarska: Zaharieva i Osmani se sastali u Sofiji

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani objavio je na svom Fejsbuk profilu da se u četvrtak popodne sastao u Sofiji sa bugarskom koleginicom Ekaterinom Zaharijevom, sa kojom je razgovarao o sektorskoj saradnji i pripremama za međuvladin sastanak dve zemlje.

„Vraćajući se iz posete Parizu, zaustavio sam se u Sofiji i sastao se sa ministarkom spoljnih poslova Ekaterinom Zaharijevom, sa kojom sam razgovarao o sektorskoj saradnji i pripremama za sastanak Međuvladine komisije kao sredstvu za postizanje sporazuma o dobrosusedstvu odmah nakon „Plana sektorske saradnje“, napisao je Osmani u svojoj objavi na Fejsbuku.

U izjavi bugarskog Ministarstva spoljnih poslova nakon sastanka Osmani-Zaharieva navodi se da je Zaharieva na njegov zahtev primila Osmanija, koji je putovao iz Pariza u Skoplje preko Sofije.

„Tokom radnog sastanka razgovarali su o bilateralnim odnosima, evropskoj perspektivi Republike Severne Makedonije i izazovima sa kojima se suočavamo tokom pandemije Covid-19“, kaže se u izjavi.

Zaharieva je Osmaniju potvrdila, prema saopštenju, „podršku evropskoj integraciji našeg jugozapadnog suseda, pod uslovom da ispunjava odgovarajuće uslove. Dvoje ministara razgovarali su o zajedničkom radu na ispunjavanju obaveza iz Pakta prijateljstva iz 2017. godine i razgovarali o predstojećoj Međuvladinoj konferenciji koja će biti sazvana kada dve strane odobre nacrt protokola“.

U izjavi se dodaje da je „bugarska strana izjavila da prema sporazumu iz 2017. godine, sledeći sastanak Mešovitog međuvladinog komiteta treba da sprovede potpunu reviziju sprovođenja sporazuma, odobri godišnji izveštaj o radu Zajedničkog naučnog odbora stručnjaka o istorijskim i obrazovnim pitanjima i navede konkretne aktivnosti za buduću saradnju“.

Ministri su pozdravili konstruktivni ton kojim se vode razgovori između njih i diplomata dva ministarstva i razgovarali o konkretnim planovima koji će poboljšati koheziju između dve zemlje.

Portparol Vlade Severne Makedonije Duško Arsovski rekao je na konferenciji za novinare da se očekuje da će Akcioni plan biti u fokusu razgovora između Osmanija i Zaharieve i da će više informacija o sporazumu biti dostupno nakon što se ministar vrati iz Sofije. / Ibna