Bugarska: Zaharieva poslala početak pregovora sa Severnom Makedonijom u nepredvidivo daleku budućnost

Bugarska: Zaharieva poslala početak pregovora sa Severnom Makedonijom u nepredvidivo daleku budućnost

Ne postoji predlog za novi paket mera za Tursku, napominje Zaharieva.

Bugarska ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharieva poslala je početak pristupnih pregovora Severne Makedonije u nepredvidivu budućnost.

„Imamo vrlo jasan stav. Želim da naglasim da to nema nikakve veze sa izborima. Ako postignemo dogovor pet dana pre izbora, Bugarska može odobriti pregovarački okvir Republike Severne Makedonije za početak pristupnih pregovora“, rekla je zamenik bugarskog premijera i ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharieva, dodajući da je glavno pitanje spora povezano sa sprovođenjem Sporazuma o dobrosusedstvu i prijateljstvu, koji je potpisan u avgustu 2017. Zaharieva je, naravno, zaboravila da napomene da je ona pripremila i potpisala problematični sporazum iz 2017. godine.

„Najveća manipulacija koja dolazi iz Skoplja je ta što im navodno oduzimamo pravo na samoopredeljenje. Ne uskraćujemo bugarskim građanima samoopredeljenje“, rekla je Zaharieva za Novu TV. Međutim, ministarka je ponovo zaboravila da napomene da želi da Bugarska ima bugarsku manjinu u Severnoj Makedoniji, ali Severna Makedonija treba da prizna da u Bugarskoj ne postoji makedonska manjina.

Zaharieva je nastavila da „imamo interes da započnemo pregovore sa Republikom Severnom Makedonijom, ali ne možemo zatvoriti oči pred zaštitom nacionalnih interesa. Imamo mnogo tačaka zbog nepoštovanja Sporazuma”.

Zamenica premijera još jednom je pozvala Republiku Severnu Makedoniju da smanji svoje emocije i da ne govori putem medija.

„Ako kolege iz Severne Makedonije žele da postanu članovi porodice EU, neprihvatljivo je mobilizovati svu svoju snagu da zlostavljaju jednog od članova“, rekla je Zaharieva o susednoj zemlji.

Upitana da li su Angela Merkel i Bojko Borisov zaista blokirali najoštrije evropske sankcije protiv Turske, poput onih objavljenih ove nedelje, potpredsedniva Vlade je rekla da „to nije tačno jer ne postoji predlog za novi paket sankcija. Postoji predlog za sveobuhvatnu analizu odnosa EU i Turske i možda novi mehanizam sankcija za sektorske politike, koji bi trebalo da bude gotov do marta“.

Povodom razgovora o Bregzitu, ministarka spoljnih poslova rekla je da je sve veća verovatnoća da neće biti dogovora.

„Niko ne želi Bregzit bez sporazuma, ali to je moguće. Velika Britanija ostaje jedan od najbližih partnera Bugarske. Imamo slična interesovanja, principe. Biće previranja i poteškoća u preduzetništvu, ali pravila i dalje postoje. Našim studentima će trebati viza. Biće problema u svim sferama života, ali to su Britanci odlučili“, zaključila je Zaharieva. / Ibna