Bugarska: Zaharieva poziva na nastavak rada zajedničke komisije za pitanja istorije

Bugarska: Zaharieva poziva na nastavak rada zajedničke komisije za pitanja istorije

Niko ne sprečava naše komšije u samoopredjeljenju, ali to se ne može učiniti na osnovu istorijskih laži i antibugarske retorike, izjavila je bugarska ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharieva na Novoj TV.

„Ovo samoopredeljenje, ova nacija koju su gradili od 1944. godine, ne sme se zasnivati na lažima i antibugarskoj kampanji, već na istini. Osnova našeg sporazuma je zajednička istorija. Niko ne dovodi u pitanje pravo Severne Makedonije da ima državu i samoopredeljenje“, rekla je Zaharijeva i dodala da je pravo na samoopredeljenje ljudsko pravo.

Bugarska ministarka spoljnih poslova podsetila je da se sve izjave, uključujući i one Evropske unije o početku pregovora o pristupanju sa Severnom Makedonijom, odnose na Ugovor o prijateljstvu i dobrosusedstvu koji su dve zemlje potpisale u avgustu 2017. godine.

Ekaterina Zaharijeva kategorična je po pitanju nastavka rada zajedničke komisije Bugarska-Severna Makedonija o istorijskim pitanjima, napomenuvši da ona mora biti aktivirano odmah.

„Nepolitički komitet eksperata ne može da se zaustavi zbog predizborne kampanje. Mora da nastavi sa radom“, pozvala je bugarska ministarka spoljnih poslova./ibna