Bugarska: Zaharijeva Severnoj Makedoniji uručila donaciju u medicinskoj opremi

Bugarska: Zaharijeva Severnoj Makedoniji uručila donaciju u medicinskoj opremi

Potpredsednica bugarske Vlade i ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharijeva, koja boravi u poseti Skoplju, uručila je Republici Severnoj Makedoniji tehnološku i medicinsku opremu za dva projekta koja se finansiraju iz službene razvojne pomoći Bugarske.

„Želim vam puno zdravlja. Drago mi je da ćemo sa ovakvim donacijama kao deo zvanične razvojne pomoći Bugarske, doprineti poboljšanju zdravstvene zaštite u Republici Severnoj Makedoniji“, rekla je Ekaterina Zaharijeva.

Na sastanku u Ministarstvu zdravlja, Ekaterina Zaharijeva predala je ministru zdravlja Severne Makedonije Venku Filipčeu 14 računarskih konfiguracija, koje će biti prosleđene centrima ua vakcinaciju u celoj zemlji. Bugarska donacija deo je projekta „Elektronska imunizacija“, sa 14 laboratorija za vakcinaciju protiv ospica i drugih zaraznih bolesti, tehničku podršku za učenike sa zdravstvenim problemima“, u vrednosti od 55.000 leva.

„Srećna sam što će vam ove računarske konfiguracije pomoći da se stvori mrežni registar vakcinacije. Ovaj registar će biti veoma koristan“, rekla je Ekaterina Zaharijeva na sastanku sa ministrom zdravlja Venkom Filipčeom. Trenutno imunizacioni centri na teritoriji Severne Makedonije nemaju računare za digitalizaciju podataka o imunizaciji. Moguća buduća vakcinacija protiv COVID-19 u Republici Severnoj Makedoniji biće obavljena na istim mestima imunizacije.

Filipče je zahvalio Zaharijevoj na pomoći bugarskeVlade za zdravstvenu zaštitu u Severnoj Makedoniji, kroz zvaničnu razvojnu pomoć. Do sada su izgrađena dva centra za autističnu decu u Skoplju i Ohridu, a finansirala ih je Bugarska, dok je treći u izgradnji u Tetovu.

Tokom sastanka, dvoje ministara su razgovarali i o situaciji sa širenjem koronavirusa u regionu. Ekaterina Zaharijeva je podelila bugarsko iskustvo, ističući važnost preventivnih mera za sprečavanje infekcije.

U okviru drugog projekta, finansiranog od zvanične razvojne pomoći Bugarske, Republika Severna Makedonija dobila je medicinski proizvod – hlorometar za ranu dijagnostiku teške plućne cistične fibroze.

Donacija je izvršena u Dečijoj bolnici Kozle u Skoplju u prisustvu ministra spoljnih poslova Nikole Dimitrova.

„Ovo je drugi takav uređaj u Republici Severnoj Makedoniji. Nadam se da će pomoći u ranoj dijagnozi i brzom oporavku dece“, rekla je Zaharijeva.

Potpredsednica bugarske Vlade stigla je u ponedeljak u Skoplje, gde će danas, 10. marta, zajedno sa Nikolom Dimitrovim organizovati sastanak ministara spoljnih poslova Berlinskog procesa za Zapadni Balkan, koji je deo prvog zajedničkog predsedavanja  Bugarske i Republike Severne Makedonije Berlinskim procesom 2020./ibna