Bugarska: Zaharijeva u poseti Grčkoj

Bugarska: Zaharijeva u poseti Grčkoj

Potpredsednica vlade i ministarka spoljnih poslova Bugarske, Ekaterina Zaharijeva, postavila je juče u Atini pitanje bržeg ponovnog otvaranja operacija na što većem broju kontrolnih punktova sa grčke strane na zajedničkoj granici, jer je kontrolni punkt Kulata-Promachonas trenutno jedini otvoreni prelaz, zbog mera u vezi sa grčkim merama uvedenim zbog pandemije koronavirusa.

Zaharieva je posetila Atinu povodom 140. godišnjice uspostavljanja bilateralnih diplomatskih odnosa. Ona je o pitanjima graničnih prelaza razgovarala na sastancima sa ministrom spoljnih poslova Nikosom Dendiasom i premijerom Kyriakosom Mitsotakisom.

„Takođe smo razgovarali o tome kako da olakšamo kretanje građana između dve države u uslovima pandemije koronavirusa. Zahvaljujem premijeru Mitsotakisu na njegovoj posvećenosti da se konsultuje sa grčkim timom stručnjaka i da obnovi kretanje kroz bar još jednu graničnu kontrolnu tačku“, rekla je Ekaterina Zaharieva nakon razgovora sa Mitsotakisom i Dendiasom. Naglasila je da nije moguće da samo jedan granični prelaz trenutno opslužuje čitav protok putnika u Grčku preko zajedničke granice, što stvara velike probleme građanima.

„Uveravam vas da je premijer lično posvećen rešavanju problema i uskoro će biti postignuto rešenje, jer je shvatio da je to važno ne samo za dva naroda, već i za komunikaciju u Evropskoj uniji. Pandemija nas je stavila u veoma težak položaj na mnogim nivoima. Stručnjaci imaju veliku odgovornost i krećemo se na osnovu njihovih saveta“, potvrdio je grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendias. „Želim da vam čestitam koliko ste dobro rešili situaciju sa koronavirusom. Svi imamo problema, ali generalno sve zemlje rade veoma dobro“, rekao je Dendias. Zaharijeva je istakla da je Bugarska bezbedno odredište za grčke turiste i pozvala ih da posete zemlju.

Tokom sastanka s Nikosom Dendiasom, bugarska ministarka spoljnih poslova takođe se dotaknula pitanja brže izgradnje graničnog prelaza Rudozem-Ksanthi na grčkoj strani. To ne samo da će poboljšati saobraćaj, već će i doprineti ekonomskom razvoju bugarske i grčke regije.

Dvoje ministara spoljnih poslova razgovarali su o čitavom spektru bilateralnih odnosa u okviru strateškog partnerstva, uključujući izgradnju gasne interkonekcije, ocenivši ih kao odlične. Dogovoreno je da ekonomske delegacije rade zajedno na privlačenju visokotehnoloških investicija u regionu, posebno u automobilskoj industriji.

„Važna lekcija koju trebamo naučiti iz koronavirusne krize je koliko smo svi međusobno povezani i da treba da radimo zajedno kako bismo prevazišli posledice. Nema šanse da se jedna država može sama nositi sa ekonomskim uticajem koronavirusa“, rekla je Ekaterina Zaharijeva.

„Grčka je jedan od najvažnijih trgovinskih partnera Bugarske. U 2019. godini bilateralna trgovina sa Grčkom iznosila je 3,5 milijardi evra, što je povećanje od 8,3%. Naš izvoz u Grčku povećan je za 6,5% i iznosio je dve milijarde evra. Uvoz je povećan za 10,7% na 1,5 milijardi evra. Ostatak je pozitivan (461 milion evra) “.

Dvoje ministara pozdravili su odluku Evropskog saveta o opštem budžetu i planu spasavanja za suočavanje sa krizom, ističući važnost brze pripreme nacionalnih programa za njegovu primenu.

Evropska integracija Zapadnog Balkana i situacija na Istočnom Mediteranu takođe su bili na dnevnom redu sastanka. Ekaterina Zaharijeva i Nikos Dendias potvrdili su zajedničku podršku evropskim težnjama šest zemalja u regionu, jer je to važno za bezbednost cele EU. Istovremeno, na putu ka EU važno je sprovesti reforme i poštovati principe dobrosusedstva.

Kada je riječ o tenzijama na Istočnom Mediteranu, Ekaterina Zaharijeva je izrazila bugarsku podršku Grčkoj i Kipru i potvrdila stav Bugarske da se suverena prava svih zemalja EU moraju poštovati u skladu sa međunarodnim pravom. Ona je izrazila nadu u smanjenje tenzija između Turske i Grčke, pozivajući na rešavanje sporova u duhu dobrosusedstva i dobre volje, a ne jednostranim akcijama.

Ministri spoljnih poslova Bugarske i Grčke izrazili su duboko žaljenje zbog promene statusa Aja Sofije u Istanbulu. Prema bugarskoj strani, Aja Sofija predstavlja živi dokaz interkulturalnog i međureligijskog dijaloga i treba je sačuvati kao deo Svetske baštine Uneska.

Grčka je prva zemlja koju je bugarska ministarka spoljnih poslova posetila posle ponovnog uspostavljanja “in vivo” diplomatskih kontakata, posle prve faze koronavirusne krize. Ekaterina Zaharieva potvrdila je stratešku saradnju dveu zemalja tokom susreta sa grčkom predsednicom Katerinom Sakellaropoulou. / ibna