Bugarska “žali” zbog odluke ministara EU za odlaganje odluke o pregovorima o pridruživanju sa Severnom Makedonijom i Albanijom

Bugarska “žali” zbog odluke ministara EU za odlaganje odluke o pregovorima o pridruživanju sa Severnom Makedonijom i Albanijom

Bugarska ministarka spoljnih poslova, Ekaterina Zaharijeva, izjavila je 18. juna da žali što ministri spoljnih poslova EU nisu mogli doneti odluku o pokretanju pregovora o priključenju s Republikom Severnom Makedonijom i Albanijom.

Zaharieva je citirana u izjavi bugarskog Ministarstva spoljnih poslova nakon sastanka ministara spoljinih poslova EU, u formatu Saveta za opšte poslove, koji je odložio odluku o tom pitanju do datuma “najkasnije u oktobru”.

Ona je rekla da veruje da će se odluka dogoditi “najkasnije u oktobru, jer moramo adekvatno odgovoriti na napore obe strane da provedu neophodne reforme”.

“Podržavamo pokretanje pregovora o članstvu sa dve zemlje zbog ispunjavanja kriterijuma. Susedski odnosi i implementacija Ugovora o susedstvu ostaju prioritet za nas da započnemo pregovore čiju ćemo implementaciji pratiti“, rekla je Zaharijeva.

Zaključci Saveta za opšte poslove, usvojeni na sastanku održanom 18. juna, kazali su da je reafirmacijom svojih zaključaka od 26. juna 2018. godine, Savet “snažno pozdravio” istorijski i bez presedana Sporazum iz Prespe, i Ugovor o dobrim susedskim odnosima sa Bugarskom. Takođe uzima dobru notu preporuke Komisije za otvaranje pregovora o pristupanju sa Republikom Severnom Makedonijom na osnovu njene pozitivne ocene ostvarenog napretka i ispunjavanja uslova koje je utvrdio Savet.

“U svetlu ograničenog vremena i važnosti pitanja, Savet će se vratiti na to pitanje kako bi se donela jasna i sadržajna odluka što je pre moguće, a najkasnije do oktobra”, navodi se u saopštenju.

U zaključcima je korištena ista rečenica za Albaniju, nakon što je rečeno da „potvrđujući svoje zaključke od 26. juna 2018. godine, Savet uzima na znanje preporuku Komisije da otvori pregovore o pristupanju sa Albanijom, na osnovu pozitivne ocene ostvarenog napretka i ispunjenje uslova koje je utvrdio Savet”.

Neke države članice EU su oprezne u pogledu daljeg proširenja EU, dok će u pogledu otpočinjanja pregovora o pridruživanju sa Severnom Makedonijom i Albanijom, Nemačkoj biti potrebna saglasnost zakonodavnih institucija.

Dana 11. juna 2019. godine, 13 ministara spoljnih poslova – iz Bugarske, Češke, Estonije, Latvije, Litve, Mađarske, Italije, Malte, Austrije, Hrvatske, Slovenije, Poljske i Slovačke – pozvali su na otvaranje pregovora o pristupanju s Republikom Severnom Makedonijom i Albanijom u junu 2019./ibna

 

(Fotografija Zaharieve, u sredini, na sastanku Saveta za opšte poslove 18. juna: bugarsko ministarstvo inostranih poslova)