Bugarska: Zaustavljena vakcinacija AstraZeneca vakcinama

Bugarska: Zaustavljena vakcinacija AstraZeneca vakcinama

Bugarski premijer Bojko Borisov naredio je danas da se obustave vakcinacije vakcinom AstraZeneca, nakon što je premnula jedna 57-godišnja žena.

Prema rečima ministra zdravlja Konstantina Angelova, odluka je doneta kao mera predostrožnosti nakon smrti 57-godišnje žene koja je imala osnovne bolesti. Angelov je primetio da se očekuje forenzički pregled, naglasivši da u njenoj krvi nije bilo krvnih ugrušaka.

Ispred Univerzitetske bolnice Sveti Georgije u Plovdivu, ministar i lekari medicinske ustanove izjavili su da u ovom trenutku sigurno ne može biti podržana identifikacija vakcine kao uzroka smrti. Pacijentu je dijagnostikovana akutna kardiovaskularna insuficijencija.

Tokom brifinga postalo je jasno da je preminula vakcinisana u Medicinskom centru Stambolijski. Vakcinacija se dogodila u četvrtak popodne, 11. marta, nakon pregleda kardiologa koji je odobrio lečenje.

Ministar zdravlja Angelov rekao je da ih ne brinu ljudi koji su već bili vakcinisani Astrom Zenecom.

Oni koji su već vakcinisani treba da ostanu mirni, pozvao je on. Oni koji su se registrovali u elektronski sistem dobiće zamensku vakcinu.

Zbog problema s vakcinom Astra Zeneca, rad elektronskog registra za zakazivanje termina je obustavljen, dodao je ministar.

Ministar je rekao da se vakcinacija nastavlja sa vakcinama Moderna i Pfizer. Međutim, vakcina Pfizer rezervisana je za članove izborne administracije, pri čemu je ministar naglasio da će, ukoliko članovi Izborne komisije odbiju da se vakcinišu, njihove doze postati dostupne javnosti.

Zaključujući, Angelov je primetio da je stopa izveštavanja o neželjenim efektima oko 3 na 1000 vakcinisane osobe. / ibna