Bugarska: Završen Balkanski tok

Bugarska: Završen Balkanski tok

Izgradnja gasovoda Balkanski tok završena je de facto i bugarski deo gasovoda povezan je sa gasovodom u Srbiji. O tome je TASS izvestio obavešteni izvor uključen u izgradnju cevovoda.

„Balkanski tok je završen, povezan je sa gasovodom u Srbiji, ne postoje zvanični događaji vezani za završetak gasovoda zbog pandemije koronavirusa i ceremonija otvaranja će se verovatno održati kasnije“, rekao je izvor.

U oktobru je bugarski premijer Bojko Borisov objavio da je izgradnja gasovoda Balkanski tok u zemlji gotovo završena. Naglasio je da će „radom projekta„ Balkanski tok “Bugarska postati regionalni strateški distributivni centar za gas i garantovaće diverzifikaciju isporuke gasa“.

Balkanski tok je zapravo nastavak gasovoda Turski tok kroz Bugarsku. U zvaničnim dokumentima se naziva „objektom proširenja infrastrukture za prenos prirodnog gasa kompanije Bulgartransgaz paralelno sa glavnim gasovodom Sever do bugarsko-srpske granice“. Naziv Balkanski tok za cevovod predložio je premijer Borisov i najavilo da će biti završen do decembra ove godine.

Turski tok, koji je pokrenut 8. januara 2020. godine, proteže se duž dna Crnog mora od Rusije do obale Turske. Pored toga, postoji kopneni tranzitni deo na granici sa susednim zemljama, odakle se gas već izvozi u Grčku, Bugarsku i Severnu Makedoniju. Kasnije, nakon završetka celokupne infrastrukture, gas će stizati do Srbije i Mađarske. Kapacitet 930 km cevovoda iznosi 31,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Sjedinjene Države su uvek bile protiv izgradnje Turskog toka. Dva dana nakon otvaranja cevovoda 10. januara 2020, Vašington je poslao jasnu poruku da se protivi širenju gasovoda kroz bugarsku teritoriju u EU. Sjedinjene Države se protive drugoj liniji gasovoda Turski tok za snabdevanje gasom jugoistočne Evrope preko Bugarske, jer to smatraju geostrateškim potezom Rusije, rekao je tadašnji podsekretar za politička pitanja David Hale, koji je na trećem nivou funkcionera američkog Stejt departmenta.

Rusija je više puta izjavila da se drugi deo Turskog toka gradi uglavnom za podršku ruskom savezniku na Balkanu, Srbiji. / Ibna