Bugarska: Zvanično počela izborna kampanja

Bugarska: Zvanično počela izborna kampanja

Izborna kampanja za parlamentarne izbore počinje 5. marta i trajaće do 2. aprila.

Izbori će se održati 4. aprila 2021.  godine. Bugarska ima 6.732.316 državljana. Za izbore je registrovano ukupno 30 partija i koalicija. Ovo su prvi parlamentarni izbori od 2009. godine, koji su redovni, a ne vanredni. Takođe, prvi put će na svim biračkim mestima na kojima ima više od 300 birača postojati mogućnost glasanja mehaničkim glasanjem.

Prema Centralnoj izbornoj komisiji 2. marta, dominantne stranke su GERB-SDS na 28. mestu na listiću, Socijalistička partija na 4. mestu, VMRO na 1. mestu, Ataka na 7. mestu, Pokret za prava i slobode u MRF-u na 9. mestu.

Ovo su prvi izbori koji su se održali u Bugarskoj pod pandemijom koronavirusa što je u velikoj meri izazov. Jedno od glavnih pitanja biće izlaznost, koja će u velikoj meri uticati na konačni rezultat ovih izbora.

Premijer, koji predvodi GERB-SDS, Bojko Borisov, predvodiće listu u Sofiji i Plovdivu, kao i lider Socijalističke partije Cornelia Ninova.

Tradicionalno, predsednik VMRO-a Krasimir Karakačanov predvodiće listu u Plevenu, ali i u Varni. Lider MRF-a Mustafa Karaday biće kandidat u Kardzhali, gde će biti kandidat i predsednica parlamenta Tsveta Karayancheva. / Ibna