Bugarska: Ministarstvo spoljnih poslova traži od Grčke da otvori prelaz Ilinden – Exochi

Bugarska: Ministarstvo spoljnih poslova traži od Grčke da otvori prelaz Ilinden – Exochi

Bugarske vlasti zatražile su od Grčke da otvori granični prelaz Ilinden-Exochi, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Danas je, na zahtev ministarke spoljnih poslova Ekaterine Zaharijeve, šef grčke ambasade u Bugarskoj pozvan u Ministarstvo u Sofiji, gde su mu predstavljeni zahtevi bugarske strane.

U isto vreme, privremeni šef bugarske ambasade u Atini otišao je u grčko Ministarstvo spoljnih poslova i upoznao grčke vlasti sa zahtevima Bugarske. Dobio je uveravanja da će grčke vlasti organima nadležnim za borbu protiv koronavirusa podneti zahtev za otvaranje graničnog prelaza.

Jutros su bugarske trgovačke i transportne kompanije, poljoprivrednici i vozači protestovali ispred graničnog prelaza Ilinden-Exochi, zahtevajući da se otvori put za kamione. Odlukom grčkih vlasti, kontrolni punkt zatvoren je za sva vozila 22. jula. Rok za kamione bio je 3. avgusta, nakon čega je dva puta produžen 15. i 31. avgusta.

Kamioni sa područja Gotse Delchev, Dospat, Pazardzhik i Smolian, kao i vozila sa područja Drame i Kavale, prisiljeni su da prolaze kroz Kulata-Promachonas, što produžava njihovo putovanje za oko sat i po, ili 150 kilometara samo u jednom pravcu i prisiljava ih da duže čekaju da pređu u Grčku. / ibna