Bugarske nacionalističke stranke “United Patriots” se odvojeno registruju za izbore za Evropski parlament

Bugarske nacionalističke stranke “United Patriots” se odvojeno registruju za izbore za Evropski parlament

Stranka VMRO, potpredsednika bugarske vlade Krasimira Karakačanova, saopštila je da će se 9. aprila registriovati za izbore za Evropski parlament, postajući iz „Ujedninjenih patriota“ koja će to učiniti odvojeno od svojih partnera.

Stranke i koalicije koje nameravaju da učestvuju u bugarskim izborima za Evropski parlament 26. maja imaju rok do 10. aprila da se registruju.

Lider Nacionalnog fronta za spas Bugarske, Valeri Simeonov, prethodno je registrovao koaliciju pod nazivom “Patriote za Valeria Simeonova” za izbore za Evropski parlament. Koalicija uključuje stranku koja se zove Srednjoevropska klasa, koja je učestvovala na nekoliko izbora a nikada nije osvojila ni jedno mesto.

Simeonova je koalicija imenovala za glavnog kandidata na listi za članstvo u EP. Simeonov je poslanik Narodne skupštine, a bio je zamenik premijera u koalicionoj vladi GERB-a Bojka Borisova i Ujedinjenih patriota, pre nego što je podnio ostavku na vlast nakon incidenta zbog uvredljivih komentara koje je izrekao o majkama dece s invaliditetom koje su protestovale.

Treća stranka u koaliciji Ujedinjenih patriota, Ataka Volena Siderova, još nije registrovana za izbore za Evropski parlament. Siderovljeva stranka bira svoje kandidate za članstvo u Evropskom parlamentu putem formata “realiti TV” na svom kanalu kablovske televizije.

Pouzdanije ankete u Bugarskoj pokazale su da bi zajednički nastup na izborima bio jedini način na koji bi koalicija Ujedinjenih patriota osvojila mesto u Evropskom parlamentu. Od tri koalicione stranke, samo Karakačanovljev VMRO kaže da ima šansu, mada anketa Alpha Research-a pokazuje da ima samo više od četiri odsto podrške, što znači da je znatno ispod 5,88 procenata praga za osvajanje mesta.

Meseci nesuglasica među strankama Ujedinjenih patriota sprečili su ih da se slože o izbornom sporazumu o Evropskom parlamentu, iako insistiraju da će grupacija i dalje biti deo koalicione vlade Borisova, te da je ta vlada stabilna. /ibna