Bugarski ministar transporta susreo se s turskim ambasadorom zbog zadržavanja kamiona na granici

Bugarski ministar transporta susreo se s turskim ambasadorom zbog zadržavanja kamiona na granici

Bugarski ministar transporta Rossen Zheliazkov sastao se 15. aprila s turskim ambasadorom u ovoj zemlji, Hasanom Ulusojem, kako bi razgovarali o zadržavanju stotina kamiona na tursko-bugarskoj granici nakon što je Ankara počela prikupljati neplaćene kazne i putarine, saopštilo je bugarsko Ministarstvo transporta.

Ranije u ponedeljak, Bugarska nacionalna televizija je objavila da su, prema bugarskim prevoznicima, kazne u nekim slučajevima prevelike.

Mnogi vozači kamiona čekali su na graničnom prelazu Kapukule kako bi dobili novac za plaćanje dugova, navodi se u izveštaju.

Kolone su formirane na turskoj strani granice, dok je bugarska granična policija saopštila da na njihovoj strani nema kolona.

U saopštenju Ministarstva transporta navedeno je da je na sastanku, održanom na zahtev Zheliazkova, Ulusoi rekao da je Turska od 11. aprila uvela na svim svojim graničnim prelazima integrisani sistem za upravljanje i naplatu naknada i kazni u vezi sa korištenjem turske putne infrastrukture.

Turski ambasador je rekao da se iznos neplaćenih putarina i izrečenih novčanih kazni može osporiti na odgovarajući način, ali prema turskom zakonu, prvo je potrebno platiti utvrđeni iznos, a zatim uložiti žalbu.

Ulusoi je negirao da su kamioni namerno zadržavani. Zabranjeno im je da prelaze granicu samo ako vozači ne plate fiksne kazne i tužbe.

U narednim danima, turska država će pružiti detaljne informacije o proceduri za izricanje i žalbu protiv optužbi i kazni, navodi se u saopštenju.

Zheliazkov je rekao da se odnosi između Bugarske i Turske razvijaju na dobrosusedskoj osnovi “i nastavićemo intenzivnu saradnju u oblasti bilateralnih i multilateralnih transportnih operacija”.

On je rekao da je važno da se ispravno shvate postupci turske granične administracije, “kao što smo očekivali da će sprovođenje zakona biti objektivno, pravično za sve i da neće stvoriti dodatne administrativne poteškoće”.

Ulusoi je dao garanciju da će novi platni sistem važiti za sve, kako za turske, tako i za međunarodne prevoznike koji posluju na teritoriji Republike Turske, saopšteno je iz bugarskog ministarstva transporta./ibna