Bugarska ministarka turizma: Oštar porast turista iz Ukrajine, Velike Britanije, Izraela u ljeto 2019. godine

Bugarska ministarka turizma: Oštar porast turista iz Ukrajine, Velike Britanije, Izraela u ljeto 2019. godine

Postoji značajan porast broja turista iz Ukrajine, Velike Britanije, Izraela, Francuske, Češke i Poljske koji dolaze u Bugarsku za letnju sezonu 2019. godine, rekla je ministrica turizma Nikolina Angelkova.

Angelkova je rekla da se nada da će to povećanje nadomestiti smanjenje broja turista koji dolaze u Bugarsku iz Nemačke i Rusije.

Govoreći na sastanku sa ministrima i funkcionerima Kabineta koji su odgovorni za različite aspekte situacije na bugarskoj obali Crnog mora, Angelkova je rekla da je došlo do rasta od 50 odsto na tržištu iz Ukrajine, 19 odsto iz Velike Britanije, 16 odsto iz Izraela, 12% iz Francuske i 10% iz Češke i Poljske.

Ona je predvidela određeni pad na nemačkom tržištu. “Mi smo preduzeli niz koraka i pratimo šta se dešava kako bismo pokušali da nadoknadimo druga tržišta”, rekla je Angelkova.

Smanjenje broja turista iz Rusije nije bilo tako jako kao što se predviđalo početkom godine, rekla je ona.

Sastanku su prisustvovali potpredsednik Vlade za ekonomsku politiku Mariana Nikolova, ministar saobraćaja Rossen Zheliazkov, gradonačelnik Varne Ivan Portnih i predstavnici različitih regulatornih tela, opštinskih vlasti i turističke industrije.

Angelkova je kazala da je ministarstvo 2019. godine pokrenulo novu inicijativu, „Dan za vas“, kako na severnoj tako i na južnoj obali Crnog mora Bugarske. Ideja je da jedan dan, u periodu od 15. juna do 8. septembra, ulaz u sve muzeje i druge kulturne i istorijske turističke atrakcije u opštini bude besplatan. Ovaj koncept bi trebao da privuče više turista na ova mesta.

Ona je navela da će inspekcije Ministarstva turizma početi od 1. juna, sa početkom letnje sezone u Bugarskoj. Trebalo bi biti najmanje tri provere na svakoj plaži i to na početku, sredini i na kraju sezone, dok bi se na pritužbe obavljale kontinuirane provjere.

Gradonačelnik Varne, Ivan Portnih, izjavio je da će za vrhunac sezone policija iz Rumunije, Poljske i eventualno Nemačke biti angažovana da pomogne svojim bugarskim kolegama./ ibna

 

(Foto: Clive Leviev-Sawyer)