Bugarski nacionalista, potpredsednik vlade, zamaglio nade Severne Makedonije o EU

Bugarski nacionalista, potpredsednik vlade, zamaglio nade Severne Makedonije o EU

Bugarski potpredsednik vlade i lider nacionalističke partije, Krasimir Karakačanov, polio je hladan tuš na podršku nadama Republike Severne Makedonije za pristupanje EU.

Izjave Karakačanova, lidera nacionalističke stranke VMRO, usledile su kao odgovor na objavljene komentare predsednika Severne Makedonije Steve Pendarovskog o  Goce Delčevu kao istorijskoj ličnosti.

Delčev je ključna tačka u pokušajima Bugarske i Severne Makedonije da postignu konsenzus o zajedničkoj istoriji dve susedne zemlje. Zajednička komisija za istorijska pitanja nije postigla dogovor o tome kako uvrstiti Delčeva u zajedničku istorijsku naraciju.

Karakačanov je, odgovarajući na objavljene izjave Pendarovskog da zajednička komisija nema rok da donese odluku o Delčevu, u odgovoru navodno rekao da Bugarska ne mora da žuri sa zelenim svetlom za pregovore o pristupanju bivše jugoslovenske republike EU „sve dok se ne raščiste falsifikati istorije“.

EU se ne može koristiti za legitimizaciju nedela, dok niko Bugarsku ne može koristiti na ovakav način, kao odskočnu dasku od strane nosilaca vlasti u Skoplju, rekao je Karakačanov, navodi se u saopštenju za medije VMRO.

Bugarska novinska agencija BTA napomenula je da je sastanak Evropskog saveta zakazan za 17. oktobar, kada će lideri država članica EU odlučiti o početku pregovora za članstvo Severne Makedonije i Albanije u EU.

Ova odluka zahteva podršku svih država članica EU.

Zajednička multidisciplinarna komisija između dve zemlje, koja je osnovana kao deo Ugovora o prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji između Bugarske i Republike Severne Makedonije, trebalo bi da se sastane 14. i 15. oktobra. Sastanak Evropskog saveta – koji će se verovatno više baviti Brexitom i balkanskim svađama – zakazan je za 17. i 18. oktobar. / ibna