Bugarski parlament produžio je rok za istragu navodne korupcije u izdavanju državljanstva

Bugarski parlament produžio je rok za istragu navodne korupcije u izdavanju državljanstva

Bugarska Narodna skupština složila se 27. marta da za tri meseca produži rok za rad ad hoc komisije koja istražuje navode o korupciji u dodeli državljanstva strancima, a koji su se pojavili u evropskim i bugarskim medijima.

Odbor je osnovan odlukom od 14. decembra nakon što je u oktobru uhapšen šef Državnog zavoda za Bugare u inostranstvu, Petar Haralampiev, i drugi u vezi sa navodnim podmićivanjem i falsifikovanjem dokumenata kako bi se omogućilo državljanima susednih zemalja da podnesu prijave za bugarske pasoše. Decembarsko glasanje o osnivanju komisije imalo je podršku svih stranaka. Komisija je imala tromesečni mandat.

Komisija ima 17 članova imenovanih, na proporcionalnoj osnovi, od sadašnjih pet parlamentarnih grupa bugarskog parlamenta.

Na čelu je Iordan Tsonev iz Pokreta za prava i slobode, čija je stranka predložila osnivanje odbora, dok je Toma Bikov – poslanik GERB-a premijera Bojka Borisova – zamjenik predsjedavajućeg.

U obrazloženju kojim se traži produženje roka, Tsonev je rekao Parlamentu da se komisija bavi velikom količinom informacija i istraživanja, kao i ispitivanjem institucija i relevantnih organa./ibna