Bugarski poslanici odustali od glasanja o Zakonu o smanjenju državnih subvencija političkim strankama

Bugarski poslanici odustali od glasanja o Zakonu o smanjenju državnih subvencija političkim strankama

Bugarski parlament odložio je glasanje na drugom čitanju zakona kojim bi se smanjile državne subvencije političkim strankama i uklonile granice finansiranja za političke stranke od strane preduzeća i pojedinaca.

Glasanje je bilo na dnevnom redu Narodne skupštine 21. juna, ali je odbijeno na osnovu toga što poslanici nisu dobili izveštaj budžetskog odbora o tom zakonu. Odbor je odobrio nacrt zakona na sastanku 20. juna.

Možda je još važnije tošto je zakon oštro kritikovao i Valeri Simeonov, jedan od tri ko-lidera koalicije Ujedinjene patriote, grupe od tri krajnje desne i ultranacionalističke partije, koja je manjinski partner u vladi premijera Bojka Borisova.

Simeonov je zatražio odlaganje glasanja kako bi se o tom zakonu raspravljalo unutar vladine koalicije. Govoreći u jutarnjem programu na Bugarskoj nacionalnoj televiziji (BNT) 21. juna, on je rekao da će zakon “potpuno likvidirati višestranačku demokratiju” i dovesti do dvostranačkog političkog modela.

“Juče smo s rukovodstvom VMRO-a sedeli i zaključili da ovaj zakon ne bi trebalo da dođe na glasanje i treba da bude bar odložen za konsultacije sa svim političkim snagama”, rekao je Simeonov za BNT.

VMRO, još jedna stranka u grupi Ujedinjenih patriota, također se protivi predlogu da se subvencije stranaka smanje, kao i Socijalisti koji su najveća opoziciona stranka u parlamentu.

Opozicioni Pokret za prava i slobode (MRF), koji je podržao Borisovljev GERB na nekoliko ključnih glasanja u sadašnjoj Narodnoj skupštini, predložio je ukidanje ograničenja za donacije političkim strankama.

Slaganjem sa predlogom MRF-a, GERB ulazi u koaliciju sa ovom strankom, rekao je Simeonov. „Neka GERB odluči koga želi da bude partner u ovoj vladi. Ako žele MRF, samo napred”, rekao je on.

Predlog zakona, koji je formalno revizija Zakona o budžetu za 2019. godinu, smanjio bi budžetsku subvenciju za partije koje su osvojile više od jednog procenta glasova na poslednjim izborima sa sadašnjih 11 leva na jedan lev (oko 50 evro centi) po osvojenom glasu.

Zakon je stavljen u proceduru nakon što se pokazalo da je jedan broj političkih partija preplaćen u okviru sadašnjeg sistema. Među pet stranaka koje moraju da vrate višak iznosa bila bi i GERB, stranka desnog centra premijera Borisova./ibna