Bugarski premijer Bojko Borisov pozitivan na koronavirus

Bugarski premijer Bojko Borisov pozitivan na koronavirus

„Posle dva PCR testa utvrđeno je da sam pozitivan na COVID-19“, objavio je bugarski premijer Boyko Borissov na svojoj Facebook stranici.

„Generalno, imam opštu slabost; za sada, po naređenju lekara, ostajem na lečenju kod kuće. Svi moji kontakti su provereni. Uveren sam da ćemo, pridržavajući se mera, uspeti zajedno“, dodao je Borissov.

Ministar zdravlja Konstantin Angelov objavio je na društvenim mrežama da je takođe stavljen u karantin, pošto je stupio u kontakt sa premijerom Borissovim. Napisao je da je njegov poslednji kontakt sa premijerom bio u petak. Ministarka energetike Temenuzhka Petkova takođe ostaje u samoizolaciji.

Regionalna zdravstvena inspekcija u Sofiji saopštila je da ih je premijer obavestio o svom stanju i da je trenutno u toku epidemiološka istraga.

Premijer je takođe putem američke ambasade obavestio predstavnike američke delegacije, koji su posetili Bugarsku i imali sastanak sa njim u petak.

Kao svoje kontakte takođe je uključio ministra energetike Temenužku Petkovu, ministra saobraćaja, informacionih tehnologija i veza Rosen Željazkov, zamenika ministra spoljnih poslova Georg Georgiev, ministra zdravlja prof. Jeleva i Sevdalina Arnaudova iz sedišta GERB-a.

Premijer je kontaktirao zamenika ministra regionalnog razvoja i javnih radova Nikolaja Nankova, koji je još 23. oktobra bio pozitivan na COVID-19.

Svi oni koji su poslednjih dana kontaktirali premijera Bojka Borisova biće stavljeni u karantin po naredbi ministra zdravlja, podvlači Regionalna zdravstvena inspekcija u Sofiji.

Trenutno premijer Boyko Borissov ispunjava svoje dužnosti i ostaje u stalnom kontaktu sa članovima Saveta ministara, saopštila je vladina pres služba.

Premijer ima opšte simptome i ne treba ga menjati zamenik premijere niti treba pokrenuti postupak za slučaj ozbiljnijeg pogoršanja zdravstvenog stanja premijera. / ibna