Bugarski premijer Borisov: Bugari se vraćaju iz inostranstva jer je naša zemlja divno mesto za život

Bugarski premijer Borisov: Bugari se vraćaju iz inostranstva jer je naša zemlja divno mesto za život

Bugarski premijer Bojko Borissov iskoristio je otvaranje novog Bosch Engineering Centre u Sofiji da objasni kako napori njegove vlade postižu rezultate: “Centar po centar, visoko kvalifikovani zaposleni, i Bugari se vraćaju iz inostranstva jer je Bugarska divno mesto za život”.

Borisov je rekao da Bugarska nastavlja da privlači strane investitore.

Pre nekoliko dana, KBC finansijska grupa je otvorila servisni centar u gradu Varni, na Crnom moru, gde će biti otvoreno više od 300 radnih mesta, rekao je on.

Bosch Engineering Centre se nalazi u Tehnološkom parku Sofija gde je, kako je rekao Borissov, smešten i saradnički centar Svetske Banke a uskoro će tu biti smešten i jedan od osam superkompjutera EU.

“Nauka je rekla svoje, urađene su velike stvari i razvoj se nastavlja,” istakao je Borisov.

On je rekao da “nema koincidencije” u tome što je izabrana predsednica Evropske Komisije, Ursula von der Leyen Bugarskoj dala “izvanredan resor” u budućem sastavu Komisije. Bugarka Marija Gabriel će voditi resor inovacija i mladih.

“Ne bismo ni željeli bolji resor – to je budućnost – obrazovanje, kultura, sport, Erasmus +, univerziteti, i sve ostalo je tu,” ističe Borisov.

U saopštenju bugarske Vlade se kaže da je cilj Bosch Centre u Sofiji da postane vodeći IT globalni dobavljač softvera za proizvođače automobila.

RAzvoj softvera za budući razvoj industrije motora za vozila će staviti Bugarsku na vrh svetske mape kao važnu destinaciju u ovoj poslovnoj oblasti. Ovo, za uzvrat, može biti razlog za privlačenje strateških investitora u Bugarsku. Do 2023. godine Centar će zapošljavati više od 500 visoko kvalifikovanih inžinjera, kaže se u saopštenju./ibna