Bugarski premijer Borisov: Poreska politika se neće menjati

Bugarski premijer Borisov: Poreska politika se neće menjati

Bugarski premijer Bojko Borisov obećao je da se poreska politika njegove zemlje neće promeniti dok je za predložene izmene rekao da su populističke.

Govoreći na skupu poslovnih udruženja, Borisov je kritikovao predlog Pokreta za prava i slobode, četvrte po veličini grupe u Narodnoj skupštini, za smanjenje stope PDV-a na hleb, lekove i knjige.

“A zašto ne i mleko, i meso?”, rekao je Borissov. „Populizam je došao do tačke da svi trče, čak i liberalna desničarska stranka poput MRF-a, da stalno govore o besplatnim stvarima. Nema besplatnih stvari u životu. Besplatno za jedne znači veće poreze za one koji rade“, rekao je on.

„Ko će dobiti račun? Takmičenje političkih stranaka da obezbede nešto besplatno će dovesti do ozbiljnog preokreta. Mi zadržavamo ove poreze i zadržaćemo ih do kraja. Nećemo dirati poreze“, rekao je Borisov.

Pitao je zašto Bugarska socijalistička partija i MRF nisu “izbrisali” poreze dok su bili na vlasti.

“Šta bi bilo da smo održali prevremene izbore”, pitao je Borissov, čija je stranka desnog centra GERB zauzela prvo mesto na izborima za Evropski parlament u Bugarskoj, gaseći nadu BSP da će poraz GERB-a iskoristiti za vanredne izbore za Narodnu skupštinu.

Borissov je svojoj publici rekao da je “izuzetno impresioniran fabrikama i njihovom visokom tehnologijom”.

„Da bi dobili radnike, prihodi moraju biti povećani. Podržaćemo vas u zahtevima oko plata. Nećete biti ljuti. Možete se osloniti na nas – porezi neće biti povećani”, rekao je on.

Borissov je rekao da se Bugarska priprema za ulazak u mehanizam deviznog kursa ERM II, što će biti odlučujući korak za zemlju i što agencije za rejting već cene, misleći na najnoviji kreditni rejting koji je Bugarskoj dala Standard & Poor’s.

Kako je objavljeno 1. juna, S&P Global Ratings potvrdio svoje dugoročne i kratkoročne suverene kreditne rejtinge Bugarske u inostranstvu i domaćoj valuti na “BBB- / A-3”. Izgledi ostaju pozitivni.

Prema proceni S&P, fiskalna i spoljna pozicija u Bugarskoj i dalje su jake, a izgledi za ekonomski rast zemlje procenjuju se kao povoljni, uprkos očekivanim strukturnim ograničenjima na duži rok. Pozitivni izgledi rejtinga odražavaju stav S & P-a da će se Bugarska verovatno pridružiti Evropskom mehanizmu deviznog kursa II (ERM II) u narednih 12 mjeseci./ibna