Bugarski premijer: do kraja jula Odluka o rezanju državnih subvencija za političke stranke

Bugarski premijer: do kraja jula Odluka o rezanju državnih subvencija za političke stranke

Do kraja jula biće donesena odluka o tome koliko će se smanjiti državne subvencije političkim strankama, izjavio je bugarski premijer Bojko Borisov 25. juna nakon sastanka koalicionog saveta partnera u vladajućoj većini.

Bugarski parlament odobrio je prvo čitanje zakona kojim se smanjuju državne subvencije za stranke i koalicije koje su dobile više od jednog procenta glasova na poslednjim izborima sa 11 leva (oko 5,50 evra) na jedan lev, ali drugo glasanje 21. juna je odloženo.

Taj potez usledio nakon što su poslanici Pokreta za prava i slobode više puta promenili mišljenje po tom pitanju, od predlaganja smanjenja subvencija na nulu, do zadržavanja subvencija od 11 leva po važećem glasu.

Borisov je, govoreći nakon razgovora sa zajedničkim vođama Ujedinjenih patriota Krasimirom Karakačanovim i Valerijem Simeonovim, te sa zamenikom lidera treće stranke u Ujedinjenim patriotima, Dessislavom Chukulovom, rekao da će početi konsultacije u parlamentu o tom pitanju.

Premijer i lider stranke GERB izjavio je da je njegova stranka ostala čvrsto za subvenciju od jednog leva po važećem glasanju na poslednjim izborima.

Borisov je također odgovorio na zahtjeve MRF-a o smanjenju PDV-a na određene stavke, rekavši da je sporazum vladajuće koalicije bio da neće biti promena poreznih zakona tokom njegovog mandata, “tako da više nećemo raspravljati o ovom pitanju”.

Stranke koje čine Ujedinjene patriote podržale su prvo čitanje zakona o  smanjenju državnih subvencija, ali su tražile preradu tekstova pre konačnog glasanja.

Simeonov je 25. juna izjavio da je odluka o subvencijama bila ishitrena i da treba odložiti.

„Tražit ćemo razumno rešenje, ako Bog da, zajedničko. Naravno, moguće je da se ne postigne, ali ćemo pokušati. Odluke u svakoj od stranaka bile su veoma preuranjene, i mislim da je potreban širi dijalog i konsultacije“, rekao je Simeonov.

Opoziciona Bugarska socijalistička partija opisala je smanjenje subvencija kao “smrt višestranačke demokratije u Bugarskoj” i ranije je rekla da pokreće konsultacije o tom pitanju sa svim strankama. GERB je odbila poziv, rekavši da se slaže sa politikom vlade, a jedina stranka koja je preuzela ponudu BSP-a je bio MRF./ibna