Bugarski premijer pozvao zajedničku komisiju za istoriju „da radi svakodnevno“

Bugarski premijer pozvao zajedničku komisiju za istoriju „da radi svakodnevno“

Gostujući u Skoplju, bugarski premijer Boiko Borissov pozvao je zajedničku komisiju Bugarske i Severne Makedonije za istoriju da „svakodnevno radi“ i da osmislila zajednički istorijski narativ da se dve zemlje zbliže.

Borissov je 1. avgusta boravio u Skoplju na proslavi druge godišnjice potpisivanja sporazuma o dobrosusedskim odnosima, te je govorio o ključnim aspektima istorije koje Bugarska i Severna Makedonija dele.

“Nadam se da će istoričari uložiti velike napore i pronaći pravi način da nas istorija ujedinjuje”, rekao je Borisov na konferenciji za novinare sa svojim severno-makedonskim kolegom Zoranom Zaevom.

On je pozvao komisiju da završi rad na svim temama do oktobra. Severna Makedonija se tog meseca nada napretku ka početku pregovora o pridruživanju EU.

„Oni bi trebali raditi zajedno u što većem broju, a ne samo da sednice odbora ne bi trebalo odlagati, već moraju raditi i svakodnevno.“

Kazao je da je malo vremena za dovršetak rada na temama oko kojih je bilo neslaganja.

Heroji u istoriji ovih zemalja “dali su svoje živote, energiju i žrtvovali se kako bismo mogli da budemo zajedno”, rekao je Borissov.

Rekao je da je ubeđen da za Republiku Severnu Makedoniju nema ništa bolje od toga da bude deo NATO-a i EU.

Posle konferencije za novinare, Borisov i Zaev su učestvovali u ceremoniji polaganja venaca na grob revolucionara Goce Delčeva u crkvi Svetog Spasa u Skoplju.

Borissov je nastavio posetu sastankom sa predsednikom Severne Makedonije, Stevom Pendarovskim, rekavši mu da je Bugarska spremna da pruži snažnu podršku za pokretanje pregovora o pridruživanju sa Evropskom unijom u oktobru 2019. godine.

Bugarski premijer je dodao da istovremeno, „očekujemo da vidimo opipljiv napredak i rezultate rada multidisciplinarnog stručnog odbora o pitanjima naše zajedničke istorije“.

U saopštenju bugarske vlade navedeno je da su se Borissov i Pendarovski složili oko razumevanja da se političari ne smeju mešati u rad komisije.

Borissov je naglasio važnost primene Ugovora o prijateljstvu, susedstvu i saradnji, koji je potpisan u avgustu 2017. godine u Skoplju. Prema Borissovu, praktični rad koji sledi iz ovog dokumenta može doneti vrlo pozitivne rezultate za bilateralne odnose.

Borissov i Pendarovski razgovarali su o mogućnostima za ubrzanu izgradnju Koridora br. 8, koji je presudan za saobraćajnu povezanost u regionu. Razgovor je takođe bio usmeren na veliki potencijal u turizmu koji obe zemlje mogu da razvijaju, navodi se u saopštenju bugarske vlade./ibna