Bugarski premijer predložio nacrt zakona o smanjenju državnih subvencija za političke partije na lev po glasu

Bugarski premijer predložio nacrt zakona o smanjenju državnih subvencija za političke partije na lev po glasu

Vlada bugarskog premijera Bojka Borisova predložila je Narodnoj skupštini zakon koji će, ako bude odobren, smanjiti državne subvencije političkim strankama koje su osvojile više od jedan odsto glasova na poslednjim izborima sa sadašnjih 11 leva na jedan lev (oko 50 euro centi) po jednom glasu.

Ovaj potez usledio je nakon kontroverzi koje su izbile u prvi plan kada se pokazalo da je određeni broj političkih stranaka bio preplaćen u okviru sadašnjeg sistema. Među pet stranaka koje moraju da vrate višak dobijene sume je Borisovljeva stranka desnog centra GERB.

Procenjuje se da bi smanjenje državne subvencije spasilo bugarskom budžetu između 16 i 18 miliona leva. Predloženo je da zakon stupi na snagu 1. jula 2019. godine.

Borissov je 6. juna ujutro nenajavljeno otišao u parlament kako bi poslaničkim grupama najavio predlog zakona, koji je usledio nekoliko dana nakon što je Tužilaštvo reklo da je utvrdilo nepravilnosti u implementaciji sistema subvencija.

Borissov je rekao da se sastao sa parlamentarnom grupom GERB kako bi razgovarao o tom predlogu. Rekao je da se ta promena predlaže kako bi se zaustavile bilo kakva spekulacije da GERB ima velike koristi od državnih sredstava.

“Hajde da vidimo kako će partije raditi u narednim godinama, kako će platiti izbore, kako će platiti anketarima, političarima i ostalima u sistemu”, rekao je Borissov, dodajući da se nada da će sve stranke podržati zakon.

“Novcem koji će biti ušteđen, gradićemo vrtiće i jaslice”, rekao je Borissov.

Ministar finansija Vladislav Goranov rekao je da će u 2019. godini uštede iznositi oko 16 do 18 miliona leva, a u narednoj godini oko 38 miliona leva.

Parlamentarni odbor za budžet i finansije će održati posebnu sednicu na kojoj će se razmatrati predlog za izmenu Zakona o političkim strankama./ibna