Bugarski premijer: Širenje afričke svinjske groznice globalni problem

Bugarski premijer: Širenje afričke svinjske groznice globalni problem

Širenje afričke svinjske groznice (ASF) nije samo regionalni, već i globalni problem, što znači ogromne gubitke za pogođene zemlje a koji bi mogli imati trajan uticaj ne samo na određeni sektor, već i na čitave ekonomije i trgovinska partnerstva, rekao je 10. septembra bugarski premijer Boiko Borissov.

U razgovoru sa evropskim komesarom za zdravlje i bezbednost hrane Vitenisom Andriukaitisom, Borissov je rekao da smatra izuzetno važnim da se koordinišu akcije u borbi protiv ASF u Evropi.

Andriukaitis je u Sofiji na sastanku ministara iz regiona na kojem se razgovaralo o borbi protiv ASF.

“U Bugarskoj preduzimamo sve mere da bismo ograničili širenje ASF”, rekao je Borissov Andriukaitisu.

Borissov je rekao da se u tu svrhu provodi plan koji je pripremilo Ministarstvo poljoprivrede, hrane i šuma i koji uključuje pojačanu kontrolu graničnih kontrolnih punktova, mere biološke bezbednosti u gazdinstvima svinja, informativnu kampanju, dezinfekciju površina i proizvoda, stalni epizootski nadzor i smanjenje populacije divljih svinja.

On je rekao da se za sprovođenje ovih mera u punoj snazi koriste ozbiljni finansijski resursi.

Bugarska vlada je izdvojila 28 miliona leva (oko 14 miliona evra) za isplatu naknada i sprovođenje mera za suzbijanje i iskorjenjivanje ASF u Bugarskoj.

U skladu sa procedurom Evropske komisije sprovodi se delimično refinansiranje nastalih troškova.

Borissov je izrazio nadu da će Evropska komisija što pre početi sa nadoknađivanjem troškova koje je Bugarska imala u upravljanju različitim bolestima životinja, uključujući i ASF.

Izrazio je uverenje da će stručni skup o ASF-u, koji se održava u Sofiji, doprineti razvoju Globalne strategije za kontrolu i iskorenjivanje afričke svinjske groznice ./ibna