Bugarski premijer u Skoplju proslavlja dve godine sporazuma o dobrosusedstvu

Bugarski premijer u Skoplju proslavlja dve godine sporazuma o dobrosusedstvu

Bugarski premijer Boiko Borissov stigao je u Skoplje, gde će zajedno sa svojim severno-makedonskim kolegom Zoranom Zaevom proslaviti drugu godišnjicu potpisivanja sporazuma o dobrosusedstvu.

U saopštenju bugarske vlade se kaže da će Borissov i Zaev zajedno proslaviti godišnjicu sporazuma, kao i zajedničke događaje i pojedince u istoriji dveju zemalja, Ilindenski ustanak i revolucionara Goce Delčeva.

Potpisivanje ugovora o dobrosusedskim odnosima, 2017. godine, bilo je kulminacija višegodišnjih pregovora Sofije i Skoplja.

Sporazum je stupio na snagu 14. februara 2018. godine a događaj je obeležen ceremonijom u zgradi kabineta u Sofiji. Ministarstva spoljnih poslova dveju zemalja razmenile su dokumente o ratifikaciji.

„Potpisivanje ugovora dalo je podsticaj izgradnji održivih prijateljskih i susedskih odnosa i doprinosi unapređenju bilateralne i multilateralne saradnje, proširivanju saobraćajnih veza i komunikacija i olakšavanju kontakata između građana obe zemlje“, kaže se u saopštenju bugarske vlade .

„Zajedničko obeležavanje istorijskih događaja značajnih za obe zemlje i poštivanje velikih istorijskih ličnosti simbol je nove faze u odnosima Sofije i Skoplja, nakon potpisivanja ugovora“, navedeno je u saopštenju.

Osnovana je zajednička komisija za istorijsko i obrazovno pitanje koja okuplja istoričare i stručnjake iz Bugarske i Severne Makedonije. Napredak je postigao u nekim oblastima, ali je naišao na poteškoće u usklađivanju stavova iz pojedinih zemalja o Goce Delčevu./ibna