Bugarski sud potvrdio odluku supervizora o ugovoru o proširenju kapaciteta gasne mreže

Bugarski sud potvrdio odluku supervizora o ugovoru o proširenju kapaciteta gasne mreže

Bugarski vrhovni upravni sud odbacio je žalbu na odluku Komisije za zaštitu konkurencije (CPC) kojom je Arkad inženjering iz Saudijske Arabije ponovo izašao kao pobednik na tenderu za projektovanje i izgradnju proširenja domaće gasne infrastrukture u Bugarskoj, neophodne za upravljanje gasom iz gasovoda Turski tok.

Slučaj je zatvoren nakon što se jedna od kompanija u drugoplasiranom konzorcijumu – u čijem su sastavu Bonatti, italijanska podružnica nemačke firme Mak Streicher i luksemburška firma Complements Development Sarl, koje su bugarski mediji povezali sa ruskim proizvođačem cevi TMK – formalno povukla podršku za žalbu.

Sud je rekao da bi prema bugarskom zakonodavstvu konzorcijum u celini mogao da podnese žalbu na presudu CPC-a, ali njegove konstitutivne kompanije to ne mogu učiniti pojedinačno. S obzirom da je Completions Development Sarl povukao svoju podršku žalbi, slučaj nije imao zakonske osnove za nastavak, kaže se u odluci.

Bugarski operater gasne mreže Bulgartransgaz izabrao je Arkad inženjering kao pobednika na tenderu u aprilu jer je ponudio najnižu cenu, ali je odluku promenio u maju, tvrdeći da nije u mogućnosti da potpiše ugovor, jer saudijska firma nije obezbedila svu potrebnu dokumentaciju po zakonu.

U međuvremenu, drugi ponuđač ponudio je popust na cenu koju je prvotno ponudio, nateravši Bulgartransgaz da promeni svoju odluku, ali CPC, regulatorno telo zaduženo za rešavanje sporova o javnim nabavkama, presudilo je da je odluka kompanije nezakonita jer nije ispunila zakonske uslove neophodne da kompanija izmijeni odluku o dodjeli tendera.

Bulgartransgaz je takođe nezakonito postupio u jednostranom nametanju roka za potpisivanje ugovora i istovremeno, vodeći pregovore sa drugoplasiranim ponuđačem pre isteka roka. Štaviše, drugoplasiranom kandidatu nije trebalo dozvoliti da menja svoju cenovnu ponudu nakon donošenja tenderske odluke, navodi CPC u svojoj odluci iz juna.

Žalba je rešena, Bulgartransgaz će morati da nastavi razgovore sa Arkad inženjeringom o ugovoru, ali parnica je postavila dodatnu sumnju u to da li će Bugarska uspeti da dovrši projekat proširenja gasne mreže na vreme. Isporuke preko Turskog toka na granici sa Srbijom treba da počnu početkom sledeće godine i dostignu puni kapacitet do kraja 2020./ibna