Bugarski TV šoumen kaže da će osnovati političku stranku

Bugarski TV šoumen kaže da će osnovati političku stranku

Nakon 19 godina u eteru, bugarski TV šoumen, Slavi Trifonov, završio je sa noćnim programom, te najavio da će osnovati političku stranku.

Najava od 31. jula stigla je nešto manje od tri meseca pre nego što je Bugarska trebalo da izađe na birališta izborima za lokalne izbore.

Trifonov i njegova emisija bili su pokretači nacionalnog referenduma 2016. u kojem su postavljena tri pitanja.

Jedno je bilo da li bi poslanici trebalo da budu birani većinskim glasanjem u dva kruga, drugi u vezi sa uvođenjem obaveznog glasanja, a treći da li državnu subvenciju za političke partije i koalicije treba smanjiti na jedan lev po važećem glasu.

U početku su postojala još tri pitanja, ali Ustavni sud ih je proglasio nevaljanima.

Pitanja su stavljena na glasačke listiće nakon što je Trifonov podneo peticiju za referendum sa više od 672 000 potpisa. Istraga je utvrdila da je oko 100 000 potpisa nevažeće zbog dupliranja, falsifikovanja ili zato što osoba koja je potpisala nije bila podobna za to. Međutim, broj valjanih potpisa bio je preko praga za održavanje referenduma.

Na referendumu je odgovor na sva tri pitanja bio da, ali izlaznost je pala ispod minimalnog praga da bi se njihovo uvođenje u zakonska rešenja učinilo obaveznim. Trifonov se sudu žalio na odluku Centralne izborne komisije, ali bezuspešno.

Naknadno je obavezno glasanje odobreno, ali se kasnije odustalo od toga. Ove godine vladajuća većina u Bugarskoj zakonski je smanjila državne subvencije za političke partije na lev po glasu.

U potezu koji je očigledno usmeren prema Bugarima nezadovoljnim političkim establišmentom države, Trifonov je rekao da će se njegova stranka, u nezvaničnom prevodu, zvati “Ne postoji takva država”. Bugari koriste ovu frazu kolokvijalno, ali ne u pozitivnom smislu.

Trifonov je rekao da će buduća stranka imati cilj da odgovori na pitanja referenduma 2016. budu transformisani u zakon.

On je rekao da će sredinom septembra biti pokrenut novi televizijski projekat.

Rejting je potvrdio da je Trifonovljeva emisija najgledanija u kasnim večernjim terminima na TV kanalima u Bugarskoj. S obzirom na višemesečne spekulacije da će on pokrenuti stranku, neke agencije za ispitivanje javnog mnenja su počele da uključuju ovu teoretsku stranku u svoje ankete ./ibna

(Arhivska fotografija: Trifonov i članovi njegovog tima predstavili su peticiju za referendum 2016.)