Bugarsko ministarstvo prosvete naredilo promene nakon kontroverze oko novih stavova u knjigama istorije o dobu komunizma

Bugarsko ministarstvo prosvete naredilo promene nakon kontroverze oko novih stavova u knjigama istorije o dobu komunizma

Bugarsko ministarstvo prosvete dalo je preporuke za ispravke novih udžbenika istorije za 10. razred nakon kontroverze oko tretmana komunističke ere ove zemlje.

Ministar prosvete, Krasimir Vulčev, rekao je 25. juna da su preporučene revizije poslate izdavačima udžbenika istorije, koji su namenjeni za upotrebu u septembru, na početku školske godine 2019/2020 u Bugarskoj.

Primedbe na deo o periodu komunizma pokrenuli su akademici i novinari, a reformistička stranka Demokratska Bugarska javno je kritikovala pojedine delove.

Fondacija za istoriju i pamćenje je pokrenula peticiju protiv dela o komunističkom dobu.

Tenziju je, između ostalog, podiglo pominjanje dugogodišnjeg bugarskog komunističkog diktatora Todora Živkova, koji je opisan kao „neko ko je brinuo o ljudima“.

Nakon kritika od strane istoričara, Vulčev je odgovorio da su detalji o karakteru komunističkog perioda izostavljeni iz udžbenika, a informacije o žrtvama bile su kontradiktorne.

On je rekao da je iz onoga što je video od istoričara koji su reagovali, da knjige sadrže “minimalizvanje nekih činjenica, nedostatak naglaska na osnovne karakteristike perioda”.

Neki od tekstova su bili “prilično provokativni”, rekao je on.

Kada se naprave preporuke, udžbenici će biti odobreni za upotrebu u školama.

Demokratska Bugarska je objavila otvoreno pismo Vulčevu, pozivajući na objektivno proučavanje komunističkog režima u Bugarskoj. Upozorila je da je istina o zverstvima tabu u obrazovnom sistemu i kritikovala normalizaciju “verzija istorije komunizma, koje se često graniči sa neizrečenom nostalgijom za tim vremenom”.

“Manipulisano pamćenje i selektivan pogled na totalitarni režim predstavljaju rizik za budućnost demokratije u Bugarskoj”, navodi se u pismu.

Bugarska je došla pod komunističku vlast nakon završetka Drugog svetskog rata i sovjetske invazije na zemlju, nakon što je Bugarska – do sada povezana sa Hitlerovom nacističkom Nemačkom – zamenila strane u završnim fazama rata.

Komunistički režim počeo je, u prvim godinama, cementirati vladavinu procesima pred „Narodnim sudom“ što je rezultiralo velikim brojem smrtnih kazni za one koje je režim video kao svoje protivnike, kao i kazne zatvorom i radnim logorima za druge. Broj poginulih u Bugarskoj u prvim godinama komunističkog režima procjenjuje se na 30.000.

Nakon decenija odanosti sovjetskom režimu, neuspele ekonomske politike, grube loše vladavine i represije, bugarski komunistički režim je pao kao posledica pada Berlinskog zida, ostavljajući ekonomiju izgrađenu na lažnim temeljima koja se pokazala previše krhkom da izdrži loše upravljanje od strane naslednika Bugarske komunističke partije.

Do današnjeg dana, perspektive o decenijama komunističke ere u Bugarskoj su duboko podeljene i redovno predstavljaju pukotinu između političkih naslednika komunističke partije i onih koji ne podnose bivši režim. Ovo se posebno ističe svake godine na ključne datume uspona i pada bugarske komunističke ere, jer svake godine političke partije ne čekaju da podbadaju jedni druge u lekcijama iz istorije./ibna/