Bugarsko Ministarstvo unutrašnjih poslova izveštava o povećanju pokušaja ilegalnih prelazaka iz Grčke

Bugarsko Ministarstvo unutrašnjih poslova izveštava o povećanju pokušaja ilegalnih prelazaka iz Grčke

Dodatni policijski i žandarmerijski timovi poslati su na bugarsko-grčku granicu nakon porasta pokušaja migranata da ilegalno pređu u zemlju iz Grčke, izjavio je bugarski ministar unutrašnjih poslova Mladen Marinov.

Marinov je rekao da u ovom trenutku neće biti potrebno raspoređivanje bugarske vojske na granicu prema Grčkoj.

Prema UNHCR-u, više od 8000 migranata stiglo je na egejska ostrva Grčke u avgustu, što je više nego dvostruko u odnosu na avgust 2018. godine. Izvještaji od 10. septembra govore da ih je na ostrva iz Turske od 1. septembra stiglo više od 2000.

Izveštava se da je 5. septembra turski predsednik Erdogan pretio da će ponovo otvoriti rutu za sirijske izbeglice u Evropu ako ne dobije više podrške za plan preseljenja fokusiran na sever Sirije.

„Pratimo procese u Turskoj. Vidite šta se dešava,“ rekao je Marinov.

„Nažalost, ti procesi ne zavise samo od onoga što želimo. Oni su, pre svega, globalni, i naravno, kada postoje kretanja migranata, mi smo dužni da preduzmemo akciju.“

„Imamo adekvatne objekte, ali imamo problem sa kopnenom granicom s Grčkom, zbog čega smo rasporedili dodatne snage kako bismo granicu održali bezbednom. Primećujemo porast pokušaja ilegalnog prelaska te granice“, rekao je.

Bugarska je imala dobru saradnju s grčkim vlastima, rekao je Marinov./ibna