Bugarsko tržište prirodnog gasa biće razvijeno zahvaljujući IGB-u

Bugarsko tržište prirodnog gasa biće razvijeno zahvaljujući IGB-u

“Interkonektor Grčka-Bugarska – IGB” je od vitalnog značaja za razvoj bugarskog tržišta gasa, kaže Teodora Gerorgijeva, šefica bugarskog tržišta prirodnog gasa koje će biti unapređeno zahvaljujući IGB-u.

„Veoma sam uzbuđena,“ naglasila je ona, „da smo imali priliku da organizujemo početak radova na ovoj lokaciji, samo nekoliko metara od trase koja će pratiti IGB gasovod. Ne bih preterala ako bih rekala da je to bio istorijski trenutak od velike važnosti za tržište gasa u Bugarskoj, širem regionu i celoj Evropi. Povezanost Grčke sa Bugarskom je od suštinskog značaja za razvoj tržišta gasa u Bugarskoj”.

Šefica konzorcijuma IGB napomenula je da je ovaj projekat od suštinskog značaja i da je prvi koji će stvarno otvoriti put stvarnoj diversifikaciji izvora snabdevanja gasom koju je Bugarska trebala i koja se čekala godinama. Ona je dodala da će kroz gasovod IGB Bugarska i njene susedne zemlje imati pristup kaspijskim alternativama ili zalihama ukapljenog prirodnog gasa (LNG).

„S velikim uspehom, savladali smo mnoge izazove i suočili smo se sa teškim situacijama dok nismo došli do faze implementacije i prisustvujemo ceremoniji otvaranja IGB gasovoda.

Dokaz strateške važnosti projekta je podrška koju smo dobili od svih ključnih strana i poslovnog sveta. Želela bih spomenuti samo nekoliko naših gostiju – premijera Bugarske, premijera Grčke, predstavnika Evropske komisije, zamenika premijera Azerbejdžana, ministare energetike Grčke i Bugarske, predstavnika regulatora za energetiku dveju zemalja, diplomate i predstavnike Socar, TSO i mnogih drugih kompanija. Svi posetioci koji su prisustvovali ceremoniji početka gradnje IGB gasovoda pokazali su veliku podršku svojim prisustvom i još jednom potvrdili značaj projekta. Ipak, pred nama je još dug put i treba naporno da radimo”, istakla je Teodora Georgieva./ibna