Bugarskoj socijalističkoj partiji nedostaje novca za otplatu 4,29 miliona leva preplaćene državne subvencije

Bugarskoj socijalističkoj partiji nedostaje novca za otplatu 4,29 miliona leva preplaćene državne subvencije

Bugarska socijalistička partija Kornelije Ninove nema dovoljno sredstava za otplatu 4,29 miliona leva (oko 2,19 miliona eura) duga državi jer se nalazi među 39 političkih partija preplaćenih državnih subvencija, rečeno je 26. juna.

Ukupno, 39 političkih stranaka je dužno državi vratiti više od 14,4 miliona leva preplaćenih subvencija. Bugarsko ministarstvo finansija objavilo je 25. juna tabelu iznosa koje svaka od njih duguje.

Vest o preplaćenim subvencijama obnovila je debatu o smanjenju državnih subvencija političkim strankama i koalicijama koje dobiju više od jednog procenta glasova na izborima. Predlog zakona o smanjenju subvencija sa 11 leva na jedan lev odobren je u prvom čitanju, ali drugo čitanje je na čekanju za konsultacije, budući da je sledeći korak vladajuće koalicione većine nejasan.

Nakon bugarskih izbora za Evropski parlament u maju 2019. godine, BSP je ostao sa oko 300 000 do 400 000 leva u banci, rekla je Ninova novinarima.

Ona je 26. juna izjavila da njena stranka nije imala puni iznos nakon rekalkulacija i da bi BSP platio dug na rate.

BSP je pre šest meseci imao oko šest miliona leva, ali nakon što je partija pokrenula kablovsku televiziju i potrošila deo sredstava na predizbornu kampanju za Evropski parlament, sada ima samo mali deo te sume.

Partija desnog centra GERB, premijera Bojka Borisova, vratila je više od 5,6 miliona leva koje je dugovala za preplaćene subvencije. Prema nedavno objavljenim podacima pokazalo su da je GERB imala oko 23 miliona leva u banci, što je omogućilo prostor za podmirenje duga.

VMRO Krasimira Karakačanova, koji duguje više od 500 000 leva, navodno takođe nema sav novac za povratak u jednoj rati.

Među ostalim strankama koje su zastupljene u Parlamentu, Pokret za prava i slobode duguje 1,62 miliona, Nacionalni front za spas Bugarske Valeri Simeonov više od 540 000, a Ataka Volena Siderova više od 539 000 leva.

U međuvremenu, konsultacije o državnim subvencijama za stranke i koalicije, zakazane za 26. juni, odložene su zbog odsustva predstavnika rukovodstva GERB-a.

MRF je rekao da neće učestvovati u konsultacijama. “Nemamo o čemu da razgovaramo sa nacionalistima o ovoj temi”, rekao je lider MRF-a Mustafa Karadayi ./ibna