Capelli i Počivalšek razgovarali o saradnji u oblasti turizma u svetlu COVID-19 pandemije

Capelli i Počivalšek razgovarali o saradnji u oblasti turizma u svetlu COVID-19 pandemije

Hrvatski ministar turizma Gari Cappelli i njegov slovenački kolega Zdravko Počivalšek u sredu su se sastali u Zagrebu kako bi razgovarali o turističkoj industriji u okolnostima koje su uzrokovane epidemijom COVID-19.

U svetlu činjenice da Hrvatska i Slovenija već godinama sarađuju u zajedničkoj promociji svojih turističkih industrija, dva ministra su naglasila važnost dalje saradnje u tom sektoru izrazivši nadu da će epidemiološka situacija uskoro omogućiti otvaranje granica .

Takođe su razgovarali o ideji omogućavanja putovanja u turističke svrhe pod uslovom da se protokoli za takva putovanja mogu pripremiti, kao što je predloženo na nedavnoj video-konferenciji ministara turizma Evropske unije.

Cappelli i Počivalšek su takođe razmotrili dostupnost finansijskih sredstava za jače pozicioniranje turizma kroz buduće finansijske okvire EU kako bi se održala stabilnost preduzeća u ovom sektoru.

“Turisti iz Slovenije jedan su od najbrojnijih i najvernijih posetilaca Hrvatske i zato govorimo o mogućem ponovnom otvaranju granica i omogućavanju Slovenaca da dođu na odmor u Hrvatsku pod uslovom da poštuju sve potrebne mere,” rekao je ministar Capelli.

U tom kontekstu podsetio je da Slovenci imaju imanja u Hrvatskoj i pokušavaju da nađu rešenje kako da posete svoje objekte u skladu sa epidemiološkim merama nametnutim zbog epidemije COVID-19.

Počivalšek je napomenuo da su Slovenci vlasnici oko 110.000 vikendica ili domova u Hrvatskoj i da bi bilo „prikladno da im se omogući da dođu u svoje vikendice“.

Počivalšek je rekao da je Slovenija optimistična u pogledu delimičnog uspostavljanja prekograničnog saobraćaja za putnike između dve zemlje krajem leta, u skladu sa merama zdravstvene zaštite.