Čavušoglu: Grčka još jednom pokazala da nije za dijalog

Čavušoglu: Grčka još jednom pokazala da nije za dijalog

„Grčka (lažima o NATO posredovanju) još jednom je pokazala da nije za dijalog“, rekao je ministar spoljnih poslova Turske, Mevlut Čavušoglu tokom konferencije u Ministarstvu spoljnih poslova.

„Turska se složila da održi tehničke pregovore sa Grčkom na predlog generalnog sekretara NATO-a“, objasnio je Čavušoglu. “Da bi izbegao bilo kakav sukob, pitao nas je za mišljenje o započinjanju razgovora između Grčke i Turske na tehničkom nivou. Rekli smo „uvek smo za razgovore“.

Čavušoglu je istakao da su „isto pitanje postavili Grčkoj. Generalni sekretar NATO-a takođe je zatražio mišljenje Grčke i oni su dali saglasnost. Nakon odobrenja, generalni sekretar NATO-a dao je izjavu. Nažalost, Grčka je odbila generalnog sekretara NATO-a. Laže samo Grčka, a ne generalni sekretar NATO-a. Još jednom su pokazali da nisu za dijalog”, rekao je turski ministar spoljnih poslova.

Podsećajući da je sličnu inicijativu dao i Josep Borrell, visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljne poslove i bezbednosnu politiku, Čavušoglu je rekao: „Rekli smo ‘da’ takvoj ponudi. Rekli smo da se možemo sastati na neutralnom terenu, ali da ćemo se sastati bezuslovno. Kasnije je Borrell rekao da će se sastati i sa grčkim ministrom spoljnih poslova Nikosom Dendiasom. Tada smo saznali da je Dendias rekao ‘ne’ ”.

„Svako ko je u pravu ne izbegava dijalog, ali Grčka zna da nije u pravu“, rekao je Čavušoglu.

Zaključujući, turski ministar spoljnih poslova zapitao se „ko najviše podstiče Grčku?“, aludirajući na Francusku. „Francuska ima drugih problema. Kakve veze ona ima sa istočnim Mediteranom? Da se radi o zapadnom Mediteranu, mogli bismo to da razumemo”./ ibna