Čavušoglu: Imenovanje specijalnog predstavnika UN za Kipar

Čavušoglu: Imenovanje specijalnog predstavnika UN za Kipar

Imenovanje specijalnog predstavnika UN na Kipru za sada bi bilo besmisleno, jer ne bi imao šta da radi, rekao je turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu tokom posete Kipru, gde se sastao sa liderom kiparskih Turaka Ersinom Tatarom.

“Ima smisla imenovati specijalnog predstavnika tek nakon što se utvrdi da postoji zajednički jezik i donese odluka o započinjanju novih pregovora”, rekao je Mevlut Čavušoglu na konferenciji za novinare nakon sastanka sa Tatarom.

Čavušogluove primedbe usledile su kao odgovor na predlog generalnog sekretara UN Antonija Gutereša prošle nedelje u Ženevi, da se odredi specijalni predstavnik za ostrvo.

Čavušoglu je rekao da Jane Holl Lute, izaslanica UN za Kipar, već radi na tome da se utvrdi da li postoji zajednički jezik za započinjanje novih pregovora.

Na Guteresov predlog za specijalnog izaslanika, Tatar je rekao da bi pre započinjanja zvaničnog pregovaračkog procesa bilo besmisleno imenovati predstavnika.

Imenovanje novog izaslanika „moglo bi čak da stvori probleme“, rekao je on.

Osvrćući se na izjave predsednika Kipra Nikosa Anastasiadesa u Ženevi, Čavušoglu je rekao da je odbacio suverenu jednakost kiparskih Turaka, uslov koji je za Tursku sine qua non.

Anastasiades je pokušava da od kiparskih Turaka stvori manjinu na ostrvu, a ne ravnopravnu zajednicu, rekao je, dodajući: „Ignorisaćemo ovaj mentalitet koji stanovništvo kiparskih Turaka vidi kao manjinu.

„Više ne prihvatamo stranu kiparskih Grka koja se krije iza rezolucija Saveta bezbednosti UN čiji je rok trajanja istekao i predstavljaju ćorsokak kao potragu za rešenjem. To vreme je prošlo“.

Predlog turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana za regionalnu konferenciju o istočnom Mediteranu i dalje je na stolu, rekao je Čavušoglu, dodajući da isto važi i za predloge za pravednu podelu prihoda od podvodnih energetskih resursa pronađenih u regionu.

Ponovio je podršku Ankare kiparskim Turcima i rekao da će i dalje braniti prava obe zemlje u regionu.

Pozivajući se na poziciju Turske kao države garanta za Kipar, Čavušoglu je rekao da je najprirodnije pravo Turske da štiti prava „TRNC“ (“Turske Republike Severni Kipar”).

Takođe je pozvao EU i UN da preduzmu korake za pravednu podelu prihoda i dodao: „U suprotnom ćemo preduzeti neophodne korake, i to ćemo činiti i dalje“.

„Turska nastavlja neophodne aktivnosti u oblastima u kojima je „TRNC“ davao dozvole (za istraživanje energenata), baš kao i mi do sada. Nećemo ugroziti prava kiparskih Turaka ili „TRNC“. “

Elsin Tatar je rekao da kiparski Turci pridaju veliku važnost podršci Turske, dodajući da Ankara ima prava koja proizlaze iz njenog položaja države garanta, kao i iz istorije.

Rekao je da je glavno pitanje Kipra suverenitet, osuđujući ponašanje strane kiparskih Grka, kao da je jedini suveren na ostrvu.

„Vreme je došlo i već prolazi da bi kiparski Grci shvatili situaciju i postupali u skladu sa realnošću na Kipru“, rekao je Tatar. / Ibna