Čavušoglu insistira na “turskoj manjini“ u Trakiji

Čavušoglu insistira na “turskoj manjini“ u Trakiji

Blumberg: “S-400 će biti raspoređene severno od Kipra”

 

Govoreći na Konferenciji Organizacije islamske konferencije, turski ministar vanjskih poslova Melvut Čavušoglu tvrdio je da su kiparski Turci ugroženi, dok je takođe pokrenuo i pitanje “Turaka u Trakiji”.

“Kiparski Turci su još uvek pod nehumanim pritiskom i embargom. Turska muslimanska manjina u zapadnoj Trakiji i Grčkoj nema prava i slobode zabeležene u bilateralnim i multilateralnim dokumentima“, rekao je Čavušoglu.

U četvrtak popodne, turski Savet bezbednosti sastao se sa Recepom Tayyipom Erdoganom. Na sastanku je razgovarano o bezbednosnim pitanjima u zemlji, kao i o dešavanjima na Kipru.

“Još jednom, potvrđena je odlučnost Turske da brani prava i interese turske “Republike Severni Kipar” i kiparskih Turaka. Naglašeno je da treba izbegavati preventivne akcije i neodgovorne izjave u regionu. Turska će nastaviti svoje aktivnosti u istočnom Mediteranu, što je u skladu sa međunarodnim pravom. Turska neće dozvoliti da bude stavljena prd svršen čin”, navodi se u saopštenju objavljenom nakon višesatnog sastanka.

Kako se približava datum dolaska S-400, Bloomberg izveštava da Turska planira da postavi ruski sistem raketne odbrane duž južne obale zemlje, „blizu“ ratnih brodova koji prate brodove za istraživanje . U suštini, ako Ankara sprovede ovaj plan, “zaključaće” vazdušni prostor Kipra.

Prema izvorima agencije, “instalacija S-400 na jugu će poslati snažnu poruku turskim rivalima i saveznicima da je odlučna da zaštiti svoje bezbednosne i finansijske interese.”/ibna