Čavušoglu je najavio otvaranje “konzulata” u okupiranoj Famagusti

Čavušoglu je najavio otvaranje “konzulata” u okupiranoj Famagusti

Turska nastavlja sa provokacijama

Autor: Michalis Michael

Turska planira otvoriti „konzulat“ u okupiranoj Famagusti, izjavio je u nedelju popodne turski ministar spoljnih poslova, Mevlut Čavušoglu, razgovarajući sa turskim stanovnicima, doseljenicima u selima u okupiranoj Karpatskoj regiji.

Miting je održan u okupiranoj Jalusi, gde je Čavušoglu, koji je juče bio u ilegalnoj poseti okupiranim teritorijama, rekao da Turska planira otvoriti “konzulat” u okupiranoj Famagusti kako bi služio građanima koji žive na okupiranim teritorijama. Turski diplomata Casim Kanban biće postavljen za konzula, najavio je on.

Ali turski ministar spoljnih poslova otišao je dalje od ovoga. Dao je detaljan pregled turskih bušenja, ponovivši da niko ne može da ukine interese njegove zemlje. Kako je rekao, otvorene su dve bušotine, dok su reference na kiparsko pitanje takođe ile iscrpne, posebno o periodu pregovora u Crans Montani, te je naglasio dobro poznati stav, koji su ponovili mnogi turski diplomati, da je sam kiparski predsednik taj koji je pomenuo dve države kao rešenje. To je nešto što strana kiparskih Grka, naravno, negira.

Treba, međutim, napomenuti da je turski ministar spoljnih poslova posetio okupirane teritorije nakon kruga konsultacija koje je Jane Lute imala s Anastasiadesom i Akincijem, a očekuje se sastanak turskih političkih partija i lidera kiparskih Turaka./ibna