Čavušoglu: “Kiparski prirodni gas treba da se transportuje kroz Tursku”

Čavušoglu: “Kiparski prirodni gas treba da se transportuje kroz Tursku”

Ako Kiprani preduzmu jednostrane akcije, mi ćemo učiniti ono što treba učiniti. Obavestili smo ambasadore i svi su videli istinu. Bušimo u našem kontinentalnom pojasu”.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je da će Turska do kraja braniti prava Turske i kiparskih Turaka.

On je na konferenciji za novinare o spoljnim poslovima rekao da su neke zemlje reagiovale. Naši funkcioneri su informisali zemlje P5, pozvali ambasadore zemalja EU i informisali ih u našem ministarstvu. I svi su videli stvarnost. Turska može apsolutno bušiti u svom kontinentalnom pojasu,”rekao je Čavušoglu, naglašavajući “to ne znači da je Ekskluzivna ekonomska zona koju je jedna zemlja proglasila bez sporazuma sa Turskom validna. Nijedna komunikacija nije prihvatljiva ako nas ne uključuje.”

On je naglasio da je „Turska registrovala svoj kontinentalni pojas u Ujedinjenim nacijama. Nastavićemo sa bušenjem na parcelama koje nam je dodijelila Turska Republika Severni Kipar.”

Čavušoglu je predložio transport rezervi gasa Kipra preko Turske. „Umesto da govorite protiv Turske, ovo pitanje mora da se reši u njegovim korenima. Tek tada će se desiti adekvatna eksploatacija rezervi oko ostrva i moći će da se prevoze na međunarodna tržišta preko Turske“, rekao je on.

Međutim, on je takođe poslao preteću poruku, naglašavajući da “umesto da poteže ove osetljive poteze, Kipar nastavlja jednostrane akcije, tako da ćemo učiniti ono što moramo, kao što to sada činimo i činili smo u prošlosti.”