Čavušoglu: Kiparski Turci više neće sedeti za stolom samo radi razgovora

Čavušoglu: Kiparski Turci više neće sedeti za stolom samo radi razgovora

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu, govoreći na 12. konferenciji ambasadora pri predsedničkom klubu, rekao je da kiparski Turci više neće sedeti za pregovaračkim stolom samo radi razgovora.

Osvrćući se na razgovore o kiparskom pitanju, Čavušoglu je primetio da „kiparski Turci više neće sedeti za pregovaračkim stolom samo da bi diskutovali. Oni su ovu poruku jasno preneli na prošlim izborima”.

Osvrćući se na istraživanje ugljovodonika u istočnom Mediteranu, Čavušoglu je naglasio da „niko ne treba da očekuje da će se Turska odreći svojih zakonitih energetskih resursa. Inicijative koje nas isključuju nemaju šanse za uspeh“.

Što se tiče Grčke, turski ministar je rekao da Ankara želi da reši probleme sa Atinom dijalogom, dodajući da ostaju otvoreni za bezuslovni dijalog i diplomatsko rešenje. Pozvao je Grčku da bira između tenzijai dijaloga. “Turska ima potencijal za oboje“, naglasio je on.

Prema Mevlutu Čavušogluu, čak i u malim stvarima komšije mogu pomoći jedni drugima. „Naš predsednik je u svojoj poslednjoj poruci povodom zemljotresa u Izmiru to sažeto podvukao. Naše probleme sa Grčkom želimo da rešimo dijalogom. Ostajemo otvoreni za bezuslovni dijalog i diplomatiju“.

„Iako je grčki premijer pisao pisma u novinama Francuske, Nemačke i Britanije pokušavajući da iskoristi javno mnenj drugih zemalja, mi smo se obraćali grčkoj javnosti člankom u grčkim novinama. Rekli smo: ili ćete odlučiti da živite sa tenzijama i njihovom eskalacijom ili ćemo uključiti diplomatiju, dijalog i saradnju. Lopta je na grčkom terenu. Srećom, svi putevi su otvoreni što se tiče Turske“, rekao je on.

Na kraju, izjavio je da im „podnosimo svako razumno diplomatsko otvaranje. Konkretne predloge poput pripremnih pregovora, podele prihoda, regionalne konferencije uvek smo davali. Predložili smo da se održi samit za istočni Mediteran, kako bismo razgovarali o tim pitanjima ne samo sa Grčkom, već i sa svim primorskim državama“.

Nastavljajući svoj govor, Čavušoglu je takođe primetio da, umesto pokazivanja tolerancije i učenja o suživotu, pokušaj sređivanja tuđih religija predstavlja slučaj otvorene „lakomislenosti“.

Objavio je da će i dalje braniti toleranciju i kulturu suživota, ali je dodao da „ne možemo prihvatiti uvrede našeg proroka, koji ima jedinstveno mesto u srcima više od 1,5 milijardi ljudi, i svetih mesta, kao slobodu izražavanja. Naš stav je tako jasan i pošten”. / ibna