Čavušoglu: Kiparskom pitanju ne namećemo nijedan model rešenja

Čavušoglu: Kiparskom pitanju ne namećemo nijedan model rešenja

Kipar je naša nacionalna stvar, rekao je turski ministar spoljnih poslova

Autor: Michalis Michael

“Ne namećemo nijedan model rešenja za kiparsko pitanje”, izjavio je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu, napominjući, međutim, da politička jednakost i bezbednost kiparskih Turaka neće biti zaboravljeni. Turski ministar spoljnih poslova rekao je da Grčku žele smatrati partnerom u win-win pristupu koji se tiče svih pitanja u regiji.

„Naša nacija otvara svoje srce onima koji pružaju ruku prijateljstva. Pretvorimo istočni Mediteran u region mira, blagostanja i saradnje”, prokomentarisao je turski ministar spoljnih poslova.

Govoreći na konferenciji turskih ambasadora u Ankari, a kako je izvestila kiparska agencija, Čavušoglu je izjavio da „nećemo dozvoliti preduzimanje koraka koji ne uzimaju u obzir prava i interese Turske i kiparskih Turaka u Istočnom Sredozemlju, tački u kojoj se sastaju tri kontinenta“. „Nakon što je naša bušilica Fatih započela s radom na našoj parceli, bušilica Yavuz uradila je isto na područjima koja je državna naftna kompanija „licencirala“. Ono što hoćemo je da nađemo rešenje na nivou saradnje za fer podelu bogatstva“, rekao je on.

Čavušoglu je dodao da za to treba ohrabriti konstruktivan predlog turskih vlasti, koje imaju čiste namere. “Mi ćemo uvek i pod bilo kojim okolnostima nastaviti da branimo prava “Turske Republike Severni Kipar” i tursko-kiparskog naroda”, rekao je turski ministar.

Prema njegovim rečima, EU ne može delovati kao sud u stvarima poput oblasti pomorske nadležnosti. “Nećemo se kretati u skladu sa njihovim takozvanim merama”, rekao je on.

Turski ministar spoljnih poslova izjavio je da je „Kipar naša nacionalna stvar. Politička jednakost i bezbednost kiparskih Turaka nije ostavljena po strani. Na osnovu toga, ne isključujemo i namećemo nijedan model rešenja. Saglasni smo da učestvujemo u pregovorima orijentisanim na rezultat. Ali pokretanje novog procesa samo radi pregovora neće biti od pomoći; ni za nas ni za Grčku niti za bilo koju od dve zajednice“.

Čavušoglu je rekao da Grčku žele smatrati partnerom u pristupu u kojem će svi dobti, a koji se tiče svih pitanja u regionu. „Naša nacija otvara svoje srce onima koji pružaju ruku prijateljstva. Stoga je naša poruka svima koji su zainteresovani za region: Upoznajte nas na nivou saradnje, hajde da pobedimo svi“, izjavio je ./ibna