Čavušoglu: Mir kod kuće, mir u svetu” je danas neophodnost

Čavušoglu: Mir kod kuće, mir u svetu” je danas neophodnost

“Efikasno posredovanje” i “preventivna diplomatija” ključni su alati za rešavanje tekućih sukoba širom sveta, izjavio je u četvrtak turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu, tokom Konferencije o posredovanju u Istanbulu.

“Svedoci smo nastanka novog skupa izazova, poput terorizma, radikalizma, klimatskih promena, siromaštva, ekstremizma, ksenofobije, islamofobije i antisemitizma”, rekao je Čavušoglu.

Naglašavajući da je ovaj sukob postao složeniji, Čavušoglu je rekao: “Napori u sprečavanju i rešavanju sukoba moraju da se podudaraju sa složenošću sukoba širom sveta”.

“Potreba za efikasnim posredovanjem je veća nego ikad”, naglasio je šef turske diplomatije, dodajući da su “preventivna diplomatija i rešavanje konflikata postali važniji”.

Osvrćući se na slogan koji je upotrebljavao osnivač turske Republike, „Mir kod kuće, mir u svetu“, Čavušoglu je primetio da to nije stvar preferencije, nego potreba, imajući u vidu mapu sveta koja je pogođena mnogim sukobima.

Na kraju, šef turske diplomatije osvrnuo se na turske inicijative, poput mirovnog posredovanja sa Finskom pri Ujedinjenim nacijama.

„Danas Grupa prijatelja medijacije UN ima 59 članova, koji predstavljaju sve kontinente, regione i velike međunarodne organizacije, koji doprinose odlučno u posredovanju“, dodao je Čavušoglu.

Čavušoglu je naglasio da je ovaj „napredak u mirovnoj diplomatiji“ poboljšao mesto posredovanja i sprečavanja sukoba u UN-u.

“Ovo je važna služba za svetski mir i stabilnost”, kazao je turski ministar spoljnih poslova.

Obraćajući se generalnom sekretaru UN-a Antoniju Guterresu, koji prisustvuje istanbulskoj konferenciji, Čavušoglu je zaključio: „Podržavamo vaše napore i iskreno cenimo vaše prisustvo“.

Šesta istanbulska konferencija o posredovanju nosila je naslov „Međunarodno mirovno posredovanje: eksploatacija i perspektiva“.

Konferenciji su prisustvovali političari, diplomate, međunarodne organizacije i nevladine organizacije. / ibna