Cavusoglu o mogućnosti kupovine ruskih borbenih aviona

Cavusoglu o mogućnosti kupovine ruskih borbenih aviona

Erdogan pominje mogućnost sastanka sa Trampom

Turski ministar vanjskih poslova Mevluth Cavusoglu, u izjavama za novinare povodom nacionalnog praznika Turske, pomenuo je događaje u vezi sa kupovinom ruskog protivvazdušnog sistema S-400, isključujući mogućnost postavljanja S-400 izvan Turske i rekao je da su sve to scenariji koje su izmislili mediji.

„Zašto kupujemo ruski protivavionski sistem S-400? Jer postoji hitna potreba za sistemom protivvazdušne odbrane. Već smo partneri u proizvodnom programu F-35, učestvujemo u ovom projektu i uložili smo neophodan iznos. Trenutno nema problema sa ovim. Ali, u najgorem slučaju, moraćemo zadovoljiti naše potrebe tako što ćemo se okrenuti drugde, gde se nude najbolje tehnologije“, rekao je Čavušoglu, ostavljajući otvorenu mogućnost kupovine ruskih borbenih aviona.

Turski ministar odbrane, Hulusi Akar, takođe se obratio medijima na istom događaju, rekavši da “imamo plan B za F-35. Imamo kratkoročne i dugoročne planove. Ali do sada ne postoji blokada procesa. Isporuke F-35 i obuka naših pilota se nastavljaju”.

Međutim, svi događaji vezani za turski program naoružanja i sisteme naoružanja koje će kupiti će verovatno biti određeni mogućim sastankom Recepa Tayyipa Erdogana s Donaldom Trampom. Na pitanje novinara da li postoji šansa da se sretne sa američkim kolegom, turski predsednik je naglasio da bi se to “moglo dogoditi. Već postoji plan za sastanke koji je došao od njega. Verujem da bi sukoro mogao biti i zakazan“./ ibna