Čavušoglu: Odnosi Turske i EU su važni za napredak u regionu

Čavušoglu: Odnosi Turske i EU su važni za napredak u regionu

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Josep Borrell sastao se danas u Briselu sa turskim ministrom spoljnih poslova Mevlutom Čavušogluom, a dvojica zvaničnika obratila su se na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Visoki predstavnik Josep Borrell:

„Dobro jutro svima, dobro jutro ministre, dragi Mevlut. Veoma sam zadovoljan što sam danas u Briselu, u sedištu EEAS, primio mog kolegu i prijatelja, turskog ministra spoljnih poslova Mevluta Čavušoglua.

Trebaće nam vremena da ocenimo odnose EU i Turske i razgovaramo o tome kako oni mogu da napreduju. Prošla godina je bila komplikovana za ove veze. Nedavno smo videli poboljšanje ukupne atmosfere sa obe strane, kao i neke važne korake. Današnji sastanak je takođe važan korak ka ostvarivanju zajedničkih strateških interesa, razvoju našeg odnosa saradnje i kritičnih zajedničkih vrednosti i principa. Još jedan pozitivan korak je najava početka pripremnih razgovora između Grčke i Turske. Takvi napori moraju biti zadržani. Namere i najave moraju se transformisati u akcije. Sledeći važan korak su napori generalnog sekretara UN da nastavi razgovore o rešenju kiparskog pitanja.

Izražavamo snažnu želju za održivom deeskalacijom u istočnom Mediteranu, ali i u širem regionu. Uveren sam da možemo intenzivnije da se uključimo u smislen dijalog kako bismo ojačali značaj političkih procesa povezanih sa regionalnim sukobima, bilo da se oni odvijaju u Siriji, Libiji ili Nagorno-Karabahu. Svakako ćemo razgovarati – uz puno poštovanje jedni prema drugima i na otvoren i iskren način – o političkoj situaciji u Turskoj i izgledima za pristupanje EU. Apsolutno smo sigurni da će dinamično tursko društvo naglasiti potrebu za ovim dijalogom. I dalje ćemo biti zabrinuti zbog situacije u Turskoj u svakom pogledu, jer je zemlja važan sused i s njom želimo da gradimo zajedničku budućnost. “

Sa svoje strane, turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu je rekao:

„Hvala vam, uvaženi prijatelji. Ovde sam posle poziva koji mi je poslao moj dragi prijatelj Josep Borrell. To je razlog moje posete Briselu. Imamo puni raspored danas i sutra. Održaću seriju sastanaka u Briselu.

2020. godina bila je problematična za bilateralne odnose EU i Turske, čije su se implikacije odrazile na Evropski savet prošlog decembra i njegove zaključke. Međutim, od tada su dve strane izrazile želju da stvore pozitivnu atmosferu i razviju međusobne veze. Dve strane dale su međusobne izjave kako bi se formirala stabilnija i održivija dimenzija u bilateralnim odnosima i kako bi se ponovo započeo dijalog. U tom kontekstu sam u ovom trenutku u poseti Briselu.

Turski predsednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je predsednika Evropskog saveta Charlesa Michela i predsednicu Evropske komisije Ursulu von der Leien u posetu Turskoj. Tokom mog boravka u Briselu, radiću sa Josepom Borrellom na pripremi terena za ove posete.

Naravno, veoma je važno stvoriti pozitivnu atmosferu i pozitivnu agendu, ali da bi ta agenda bila održiva, potrebni su nam konkretni koraci sa obe strane. Zajedno sa HR / EU radićemo na inicijativama koje su već preduzete. Razgovaraćemo o deklaraciji EU-Turska, čije smo obnavljanje već predložili, i pokušaćemo da razjasnimo detalje takvog konsenzusa ili deklaracije. Takođe ćemo razgovarati o detaljima multilateralne konferencije o situaciji u istočnom Mediteranu. Takođe ćemo razmotriti sledeće korake ka održavanju ove konferencije. Pokrenuće se i druga važna pitanja, poput liberalizacije viznog režima, modernizacije Carinske unije i drugih konkretnih koraka koji će izgraditi zajedničku EU-tursku budućnost.

Danas i sutra prenećemo svoja očekivanja od partnera. Slušaćemo, naravno, očekivanja naših kolega iz EU, kao i institucija. Nadam se i želim da se naši sastanci pokažu plodonosnim.

Odnosi između EU i Turske važni su ne samo po sebi, već i za prosperitet u našem regionu i zajedničkim naporima da bi se prevazišli regionalni izazovi. Razgovaraćemo i o ovom pitanju. Mnogo vam hvala.” / ibna