Čavušoglu poziva na zajedničke akcije za rešavanje mogućih migrantskih tokova iz Avganistana

Čavušoglu poziva na zajedničke akcije za rešavanje mogućih migrantskih tokova iz Avganistana

Međunarodna zajednica mora poduzeti zajedničke mere kako bi se nosila s mogućim migracijskim tokom iz Afganistana, gdje su talibani nedavno preuzeli vlast, izjavio je u četvrtak turski ministar spoljnih poslova.

Mevlut Čavušoglu je to izjavio na konferenciji za novinare sa holandskom koleginicom Sigrid Kaag u glavnom gradu Turske Ankari.

Odgovarajući na pitanje da li bi obnovljeni sporazum o migraciji sa EU uključivao i Avganistance, on je rekao da bilo kakav sporazum o migraciji sa blokom koji je ograničen samo na finansijsku pomoć u zamenu da Turska prima izbeglice neće biti prihvatljiv.

Čavušoglu je napomenuo da Turska nije “napravila razliku” između iregularnih migranata poslanih iz Grčke u okviru postojećeg sporazuma o migraciji između bloka i Ankare iz 2016. godine, ističući da među vraćenim ima i državljana Avganistana.

„Što se tiče Avganistanaca, saradnja koja glasi da “mi plaćamo, pa zadržite Avganistance u svojoj zemlji“ nije prihvatljiva. Od početka smo govorili da nećemo prihvatiti takvu ponudu ”, rekao je on, dodajući da avganistanske izbeglice moraju biti u mogućnosti da se dobrovoljno i na dostojanstven način vrate u svoju zemlju kada se uspostavi bezbednost i stabilnost u Avganistanu.

Napominjući da ažurirani sporazum o migraciji mora uključivati pitanje bezbednog povratka i afganistanskih i sirijskih izbeglica u svoje zemlje, turski ministar je rekao: „Ovo se pitanje nastavlja pogoršavati, stvarajući probleme. Ako je to problem za EU, onda je problem i za Tursku.”

On je dalje napomenuo da je nakon što su talibani zauzeli prestonicu Avganistana Kabul ranije ovog meseca, Turska pomagala različitim zemljama u njihovim naporima da evakuišu svoje državljane iz ratom razorene zemlje. On je dodao da je Turska “više nego ispunila” svoje moralne i humanitarne odgovornosti.

Pozivajući se na sporazum o migraciji iz 2016. godine, Čavušoglu je rekao da je i Turska učinila svoj dio prema ovom sporazumu, ali da EU nije ispunila svoje odgovornosti.

Prema Čavušogluu, EU nije odgovorila na predlog Turske o ažuriranju sporazuma, već je obećala nova sredstva od tri milijarde evra (3,6 milijardi dolara) za podršku izbeglicama u Turskoj.

On se osvrnuo na saopštenje predsednice Evropske komisije Ursule von de Leyen, koja je 25. juna nakon samita lidera EU rekla da u budućnosti „planiramo da izdvojimo dodatne tri milijarde evra za podršku izbeglicama u Turskoj, do 2024. ”/ Ibna