Čavušoglu: Politička jednakost, efikasno učešće, rotiranje predsedavanja – crvene linije za Tursku

Čavušoglu: Politička jednakost, efikasno učešće, rotiranje predsedavanja – crvene linije za Tursku

Averoff: Ne traže kiparski Grci drugačiji put, nego Turska

Autor: Michalis Michael

Politička jednakost, efikasno učešće i rotirajuće predsedavanje smatraju se crvenim linijama za Tursku i kiparske Turke, izjavio je danas turski ministar spoljnih poslova Melvut Čavušoglu. Smatra da bi pre pregovora o kiparskom pitanju trebalo da bude održana konferencija pet strana na kojoj bi trebalo da bude jasno šta ko želi, a nakon toga se mogu formulisati stavovi.

Kiparske stranke se, međutim, protive ovim predlozima, s tim da je predsednik DISI-a Averoff Neophitou jedan od onih političkih lidera koji su mu odgovorili, kao što ćemo videti u daljem tekstu.

Govoreći na konferenciji za novinare sa svojim crnogorskim kolegom u Ankari, turski ministar spoljnih poslova zaista je prokomentarisao da su „nakon raspada pregovora u Crans Montani, najavili da pregovori sa ovim formatom više neće biti održavani. Stoga smo naglasili da moraju biti ocenjene i druge mogućnosti. Kao država, nismo isključili nikakav izbor, niti smo ga nametnuli. Ipak, ova potreba je očigledna. Stoga, pre nego što pregovori budu mogli početi, moramo tokom neformalnih razgovora zajedno odlučiti o čemu ćemo se dogovarati, a zatim to formulisati u pregovarački okvir“.

Ipak se još jednom pozabavio pitanjem kiparskog predsednika, koji je, prema njegovim tvrdnjama, bio taj koji je pozvao na rešenje sa dve države, rekavši da razne ideje dolaze od turske strane, posebno tokom ovog procesa.

„Anastasijade je posebno prvo govorio o dvodržavnom rešenju, ne samo meni već i kiparskim Grcima, Grčkoj i Akinciju. Nakon toga, govorio je o federaciji, labavoj federaciji, o decentralizaciji. Stalno različite ideje“, prokomentarisao je turski ministar.

Averoff: Grčko-kiparska strana nije skrenula sa puta BBF-a

Predsednik DISI-a Averoff Neophitou odgovorio je danas turskom ministru spoljnih poslova, dok je portparol vlade Prodromos Prodromou to učinio ranije. „Verujem da bi trebalo da ovo rešavamo potpuno smireno i takođe sa jasnim mislima i stavovima. Čavušoglu ne može da nas izazove da razjasnimo model rešenja. A ako je bacio rukavicu, moramo je zgrabiti i jasno reći Čavušogluu da strana kiparskih Grka nikada nije odstupila od modela rešenja kakav su utvrdile sve rezolucije UN-a i druge rezolucije. Aktivnost Turske ukazuje na puteve koji nisu stavovi kiparske strane i predsednika Anastasiadesa“, izjavio je Neophitou.

„Izjave turskog ministra spoljnih poslova, kao i sve njegove akcije tokom ilegalne posete okupiranim teritorijama, nesumnjivo pokazuju odgovornost Turske za stagnaciju primećenu u kiparskom pitanju, kao i krajnje provokativan stav koji ima za cilj da podgreje klimu i eventualno spreči napore Generalne skupštine UN da ponovo pokrene pregovore.

Melvut Čavušoglu svojim primedbama ne krije da čvrsto drži konce zajednice kiparskih Turaka u svojim rukama, dok istovremeno pokušava prekinuti sve napore za ponovno otvaranje pregovora, a da pri tome okrivi stranu kiparskih Grka“, prokomentarisao je Prodromos Prodromos. / ibna